Tajná válka

65%
Která válka je skutečně tajná? No přece ta, kterou si nepamatují ani její aktéři, i když se jedná o superhrdiny jako Captain America, Wolverine nebo Spider-Man.

 

Tajná válka

Vydalo nakladatelství Crew, 2008, 699 Kč

 

Scénář: Brian Michael Bendis

Kresba: Gabriele DellOtto

 

Vydavatelství Marvel a především pak jeho hrdinové zažili hned několik tajných válek, ale tahle „Tajná válka“ je jenom jedna. Nehledejte tedy spojitost s komiksem „Tajné války superhrdinů Marvelu“. S těmi zde neexistuje žádné propojení a nevychází se z nich. Jak říkám, tohle je jiná tajná válka, která se sice stala stejným hrdinům, ale v nové době. Nasvědčuje tomu i kresba, která se sakra liší od té, které jsme byly svědky u knihy „Tajné války superhrdinů Marvelu“.

Obálka českého vydání komiksu Tajná válka.

Brian Michael Bendis se proslavil především svými dialogy. Dokáže vytvořit skutečně parádní konverzace, které mají spád, jsou reálné a přirozené. Tomu není možné nic vytknout ani v tomto případě. Jenže pokud si přečtete název příběhu, očekáváte akční komiks. „Tajná válka“ je akční minimálně. Jsme přece svědky tajné války, tedy války, která se vlastně oficiálně nestala. Je tajná natolik, že si ani její samotní aktéři nepamatují, že k ní došlo. Proč jí tedy více rozkreslovat? Proč se k ní nevrátit jen v krátkých flashbacích? Svůj efekt to mít bude.

Ukázka z českého vydání komiksu Tajná válka.

Jistě, svůj efekt to skutečně má, ale pro ty, kteří čekají akční komiks, bude „Tajná válka“ zklamáním. Naštěstí to zachraňuje Gabriele DellOtto a těch pár dvoustránkových kreseb, které mu Bendis dovolil vytvořit. Jakmile dojde na akční panely, kde je přehlídka superhrdinů, jsou pojaty skutečně velkoryse a trochu se snaží vynahradit nedostatek akčnosti ve zbytku knihy. Ona je totiž kniha u nás vydávána jako svazek v pevných deskách (neříkám, že tomu tak nebylo i v Americe u souborného vydání), ale dojem luxusnosti je trochu sražen tím, že se toho vlastně tolik nestane a polovinu knihy zabírá „Z archívu Nicka Furyho“, což jsou sice úžasné materiály, které ukazují, kolik si s tím tvůrci dali práce, na druhou stranu si pořád myslím, že to není až tak zásadní komiks, který by měl vyrazit dech. Právě materiály navíc jsou pak hlavně pro nadšence, kteří musí při otevření knihy slintat.

Ukázka z českého vydání komiksu Tajná válka.

Velkým pozitivem komiksu „Tajná válka“ je kresba Gabriele DellOtta, která je věru neskutečná. Něco podobného u komiksu jen těžko najdete. Jedná se také o italského, nikoli amerického kreslíře, který pro Marvel tvoří celkem dlouho, i když začínal „jen“ v italské odnoži. Prostě tohle je kresba, která by se dala snadno srovnat s Alexem Rossem, místy mi přijde i dokonalejší, místy zase celkem odbytá (hlavně některé malé panely). Jakmile ale dojde na dvoustránkové kresby, to je prostě pastva pro oči. Pořád si říkám, proč takhle nemohl být kreslený velkolepější příběh.

Ukázka z českého vydání komiksu Tajná válka.

„Tajná válka“ vůbec není o válce, ale o důsledcích. Důsledky válek bývají děsivé, ale jaké budou v případě, když si aktéři válku ani nepamatují? Příběh je nedokončen, je zde hodně málo informací a je jasné, že musel být dokončen jinde. I proto byl přidán rozsáhlý materiál „Z archívů Nicka Furyho“, kde se vše dovysvětluje. Příběh tak nemá špatnou premisu, chce se na válku dívat jinak, navíc dovolil Bendisovi udělat salto s postavou Nicka Furyho, ale pořád si myslím, že to není tak zásadní komiks, který by si zasloužil tak luxusní kresbu, stejně jako vydání u nás. Nechápeme, jaké jsou důsledky komiksu, pokud vůbec nějaké, čtenářům je až příliš zatajeno.

 

Hodnocení: 65%

Hororové knihy (komiks)


Přidat komentář