Tales of Halloween (2015)

40%
Halloweenské povídky postrádají lepší nápady.

Tales of Halloween

USA, 2015, 92 minut

 

Režie: Darren Lynn Bousman, Axelle Carolyn, Adam Gierasch, Andrew Kasch, Neil Marshall, Lucky McKee, Mike Mendez, Dave Parker, Ryan Schifrin, John Skipp a Paul Solet

Scénář: Axelle Carolyn, Dave Parker, Clint Sears, Greg Commons, Lucky McKee, Molly Millions, Billy Jackson, John Skipp, Andrew Kasch, Mike Mendez, Dave Parker, Ryan Schifrin a Neil Marshall

Hrají:

Adrienne Barbeau (Radio DJ)

Hunter Smit (Sweet Tooth)

Cameron Easton (Timothy Blake)

Caroline Williams (Paní Blake)

 

Máte rádi hororové povídky? Pokud ano, tak ve snímku „Tales of Halloween“ jich dostanete hned deset a není to vždy od autorů, které neznáte. Na filmové povídkové sbírce se podílel třeba takový Darren Lynn Bousman, což rozhodně není autor, který by za sebou neměl nějaký ten docela povedený film. Pokud ale od filmu „Tales of Halloween“ očekáváte nějakou pecku, jsem si skoro jistý, že budete zklamáni.

 Copak to chlapec dělal?

„Tales of Halloween“ je jeden z těch filmů, kde není důležité, aby zde vznikl nějaký rámec. Je důležitější, že je zde spojující téma, kterým je – celkem jasně podle názvu – Halloween. Povídky se zaměřují na koledování, na dýně, na strašení. V podstatě všechny v sobě mají halloweenské dekorace, kostýmy, není pochyb o tom, kdy se jednotlivé příběhy odehrávají. A to je spojuje možná víc než nějaký rámcový příběh.

 Halloweenský zajíček.

V tomhle ohledu tedy snímek „Tales of Halloween“ není špatný a jako povídkový film funguje, protože má jednotící téma. Překvapivě to ale vede k tomu, že u mnoha povídek máte pocit, že je natočil ten samý autor. Jako kdyby se z nich vytratil originální rukopis. Ten použitý se omezuje na to, že jsou povídky většinou gory a převážně nejsou brány moc vážně – buď jsou přímo odlehčené anebo černohumorné.

 To je hezký úsměv.

Co na snímku „Tales of Halloween“ zaujme, to je skutečnost, že i přes určitou unylost jednotlivých příběhů, sem tam pomrkávají trochu jiné formy, trochu jiné přístupy, ať už je to sci-fi prvek, který se v jednom příběhu objeví, anebo třeba použití klasických loutek pro vizuální efekty, jedná se vždy o lehké oživení v jinak celkem jednotvárných příbězích o Halloweenu, které musejí končit krvavě a musejí obsahovat humor.

 Děti jsou někdy děsivé.

Skutečnost, že se tvůrci za každou cenu do téměř všech povídek snažili narvat humor, mi asi vadí ze všeho nejvíce. „Tales of Halloween“ by bylo zajímavou povídkovou sbírkou, pokud by se tvůrci pokusili i o vážnější tón. Ale přišlo mi, že snad ani jedna povídka není opravdu vážná, že ani jedna díky tomu nemá pořádnou, hororovou atmosféru, kdy bych si i myslel, že to dokáže vzbudit strach nebo mírné brnění.

 

Hodnocení: 40 %

Hororové filmy (duchové, vrazi)


Přidat komentář