Tarnation (2017)

40%
Dejte si jednu australskou podivnost.

Tarnation

Austrálie, 2017, 90 minut

 

Režie: Daniel Armstrong

Scénář: Daniel Armstrong

Hrají:

Joshua Diaz (Bo)

Emma-Louise Wilson (Wheels)

Sarah Howett

Mitchell Brotz (Stoner)

 

Tohle je film, který skutečně nesedne každému. Je špatně zahraný, je špatně natočený, je špatně trikově zvládnutý. Ale z nějakého důvodu se mi stejně do jisté míry zamlouval a rozhodně bych mu nerad dával odpadové hodnocení, protože tohle je natolik ujeté, že to v sobě má určité kouzlo, které dovede uhranout. Do Australanů bych něco takového neřekl. A film od nich nečekal.

Terč?

Australský snímek „Tarnation“ se vymyká nějakému jasně konkrétnímu žánrovému zařazení. Je to horor, ale je to i komedie, místy hodě absurdní. Asi nejlépe by bylo možné film definovat jako trash, ale přece jen to má i něco jiného, ať už hovoříme o podivně emo fantasy prvcích, anebo snaze předvést v tak levném a špatném filmu skoro až nečekané trikové sekvence.

To je pohled.

Jasně, psal jsem, že trikově to není žádná sláva, ale musí se tvůrcům nechat odvaha, s kterou k jejich realizaci přistupovali. Jsou tu dvojníci, jsou tu létající postavy – očividně na provázcích – je tu minimum CGI efektů, všechno je tak nějak standardně dělané, i když vám místy bude to provedení skřípat mezi zuby. Ale pokud na to přistoupíte, dá se to celkem snadno snést.

Jak se tam schovala?

Velkou výhodou snímku „Tarnation“ je skutečnost, že se nebere ani trochu vážně. Tvůrci se prostě rozhodli, že natočí ujetou podívanou, a to se jim skutečně povedlo. Je zde tolik blbých nápadů, že na jeden film je to až dost. Takové ponoření do koberce vypadá vlastě docela cool, i když to není nic komplikovaného. Podobně i ta potvora, co se tu sem tam objevuje. Jako kdyby někdo neměl rád jednorožce.

Asi ani nemůže ven.

Australský snímek „Tarnation“ je filmem pro velmi omezené publikum. Ale pokud se dostane k těm, kdo podobné filmy mají rádi, myslím, že je zaujme. Pro ostatní to ale film není, je moc stupidní, moc podivný, moc špatně natočený. Ale však ani nebylo jeho cílem oslovit majoritní publikum. Tak snad si film ty svoje diváky najde a jim nebude vadit, že tohle opravdu není něco, co by se zapsalo do filmové historie.

 

Hodnocení: 40 %

 

Hororové filmy (gore, hnus)


Přidat komentář