Temné lesy (2003)

60%
Jeden norský team building survival v norských lesích.

Temné lesy

Villmark

Norsko, 2003, 85 minut

 

Režie: Pål Øie

Scénář: Christopher Grøndahl a Pål Øie

Hrají:

Bjørn Floberg (Gunnar)

Kristoffer Joner (Lasse)

Eva Röse (Elin)

Sampda Sharma (Sara)

 

Norský horor rozhodně nesleduji každý týden, a tak jsem se na jeho už trochu starší přírůstek docela těšil. Dal jsem si ho především proto, že tu je i dvojka, která se ke mně dostala, a nechtěl jsem na pokračování koukat bez toho, aniž bych viděl jedničku. A tak se mi podařilo tenhle snímek získat a zase jednou se mi poštěstilo, abych docela dobře snesl film, který nese známky found footage.

Vydali se do lesa...

Snímek „Temné lesy“ ale přece jen není klasické found footage a hlavně není natočené klasickým způsobem, kdy vlastně jde jen o to, jak kamera rychle švenkuje ze strany na stranu. To tady nenajdete, kamera je celkem stabilní a vy toho rozhodně vidíte dost. I když pravda, tohle není nejkrvavější film, který byste kdy viděli. Tady jde hlavně o atmosféru, což je jen dobře.

A bylo to o život.

Přitom dějově není snímek nějak moc objevný. Gunnar (Bjørn Floberg) chce dát dohromady filmařský tým pro jednu reality show. K tomu ale potřebuje lidi, kteří budou sehraní. A tak se rozhodne, že je potřeba mít lidi, kteří budou schopni jednat i v krizových situacích. Tohle by si měl ověřit na teambuildingové akci, kterou pořádá pro čtveřici vybraných. Jasně, že to nepůjde tak, jak se očekávalo.

Byli nebezpeční sami sobě.

Úkol je docela náročný – vydržet v lese čtyři dny s tím, že budou odkázáni jen sami na sebe. To samo o sobě není procházka růžovým sadem, ale mohlo by se zdát, že v lese je ještě trochu něco víc, že to není jen o samotném přežití, ale je to i o tom, že jsou zde nepředpokládané okolnosti, které čtveřici dost komplikují život. A už to není jen o tom najít si něco k jídlu, už je to i o tom, že jde skutečně o život.

A někdo si prostě jen tak odjel.

Norský snímek „Temné lesy“ je zajímavou ukázkou toho, že i v zemi, která není hororem vyloženě vyhlášená, je možné natočit snímek, který bude mít hodně z found footage, ale přitom bude svébytný a bude mít velmi dobrou atmosféru. Filmu „Temné lesy“ neskutečně pomáhá prostředí, kdy norské lesy jsou pro horor skutečně jako stvořené. Tady se nechcete ztratit.

 

Hodnocení: 60 %

 

Hororové filmy (survival)


Přidat komentář