Tenebre (1982)

75%
Když byl Dario Argento v ještě celkem dobré formě.

Tenebre

Itálie, 1982, 101 minut

 

Režie: Dario Argento

Scénář: Dario Argento

Hrají:

Anthony Franciosa (Peter Neal)

Christian Borromeo (Gianni)

Mirella D'Angelo (Tilde)

Veronica Lario (Jane McKerrow)

 

Docela mě překvapilo, že je ještě dost snímků Daria Argenta, které jsem neviděl, a nejvíce mě překvapilo, že jsem ještě nezhlédl právě snímek „Tenebre“, který přece jen patří do toho lepšího autorovo období. Těšil jsem se na film, a i když mi rozhodně nenabídl takový zážitek jako „Tmavě červená“, pořád je to velmi dobrý film a ukázka toho, jak dobrým filmařem Dario Argento býval.

 Krásný detail.

Snímek „Tenebre“ má klasické prvky gialla, které Argento v éře 70. a 80. let používal s oblibou. Jednalo se o vraha, který není celou dobu vidět a k jeho odhalení má dojít až na konci. Snímek je pak velmi krvavý a vyznačuje se relativně velmi dobrým gore, jímž je prezentována každá vražda. A ano, samozřejmě převládají vraždy sličných, především italský krásek.

 Živá.

V hlavní roli máme spisovatele Petera Neala (Anthony Franciosa), který je úspěšný. Jenže je úspěšný možná až moc. Podle jeho nového románu, který nese název „Tenebre“, se zařídil sériový vrah. Spojitost mezi vraždami a Nealovou knihou je až příliš jasná, než aby to mohla policie přehlížet. Jenže stop je příliš málo a vražedné běsnění pokračuje. Dámy se musejí mít na pozoru.

 Mrtvá.

Snímek je rozhodně napínavý a daří se mu udržet divákovu pozornost. Vy jen sledujete, jak to celé nakonec dopadne. Pointa snímku už je trochu překombinovaná a možná i mírně očekávaná, ale přesto tak nějak funguje. Navíc jsou zde skvělé, krvavé prvky, které k Argentovi patří a které jsou nápadité. Odpustíte mu pak i nějaké ty triky, které jsou hodně kostrbaté.

 Určitě mrtvá.

Kostrbaté jsou některé triky a závěr, ale co se musí filmu nechat, to je naprosto skvělá hudba, kterou má svědomí kapela Goblin, s kterou Dario často spolupracoval. Abych byl ale přesnější, hudbu natočila pouze trojice členů této kapely, která je jinak čtyřčlenná. Na soundtracku jsou uvedeni jako Simonetti-Morante-Pignatelli, tedy nikoli jako Goblin. Ale je to opět jejich hudba, která film ještě o něco pozvedá.

 

Hodnocení: 75 %

Hororové filmy (gore, vrazi, giallo)


Přidat komentář