Terminátor 2: Den zúčtování (1991)

85%
"Terminátor 2: Den zúčtování" aneb jedno z nejúspěšnějších pokračování všech dob. Film, za který se Cameron nemusí ani trochu stydět.

 

Terminátor 2: Den zúčtování

Terminator 2: Judgement Day

USA, Francie, 1991, 134 minut

 

Režie: James Cameron

Scénář: James Cameron a William Wisher Jr.

Hrají:

Arnold Schwarzenegger (Terminátor)

Linda Hamilton (Sarah Connor)

Edward Furlong (John Connor)

Robert Patrick (T-1000)

 

Je jen málo filmů, které jsou označované jako „lepší než první díl“. Co si vybavím, tak mezi vážné kandidáty se řadí „Kmotr II“, „Temný rytíř“, „Star Wars: Epizoda V – Impérium vrací úder“ anebo právě snímek „Terminátor 2: Den zúčtování“. Tohle jsou prostě filmy, které daly sériím nový rozměr a pomohly tak vytvořit skutečně nezapomenutelné snímky, jež vás dostanou i v současné době.

Ikonický robot celé série.

Proč je film „Terminátor 2: Den zúčtování“ lepší než snímek první? Tak v první řadě je to v tom, že je dražší. Já vím, že tohle zrovna není důvod pro to, aby byl film lepší, ale v tomhle případě to prostě platí. Pro film „Terminátor 2: Den zúčtování“ byly použity lepší triky, akční scény mohly být větší a promakanější, což nám dovolilo sledovat skvělou honičku v Los Angeles. Někdy, když je dostatek peněz a ty jsou použity nejlépe, jak to jen jde, tak je výsledek prostě skvělý. Neplatí to třeba o filmu „Superman se vrací“, ale pro sci-fi „Terminátor 2: Den zúčtování“ o tom nelze pochybovat.

Trochu rozteklý Robert Patrick.

Sarah Connor přežila příchod prvního Terminátora a dokonce se svým zachráncem počala dítě. John Connor se narodil, ale od matky byl vzat. Sarah je zavřená v ústavu pro cvoky, John je „vychováván“ pěstouny, ale s tím, že si žije svůj vlastní život a na autority kašle. Skynet se ale s takovým stavem věcí nehodlá smířit. Vytváří nový model Terminátora, T-1000 a posílá jej zpátky do minulosti, aby se o Johna postaral. Vypadá to, že tenhle model s tím nebude mít problémy, protože je mnohem vyspělejší a zdá se, že skutečně nezničitelný. Jenže John bude mít ochránce.

Že by to nakonec dobře dopadlo?

Ano, jak všichni dobře ví, jako ochránce se vrátil Arnold Schwarzenegger, přeprogramovaný model T-800, který se nebude snažit Johna zabít, ale bude mu k dispozici jako jeho bodyguard. Kdo by takového osobního strážce nechtěl, co? Z Arnolda se postupně stává kladná postava se vším všudy, protože dokonce i přestává zabíjet. Jeho „Terminátor“ má i svůj vývoj, není jen robotem, ale je stvořením, s kterým se dá dokonale ztotožnit. Arnoldovo herectví je zde naprosto nepostradatelné.

Prostě tvrďák.

James Cameron využil technologie ve prospěch filmu, ale kromě toho dokázal natočit efektně příběh, který zas až tak strašně dokonalý a hluboký není. Nezabývá se však jen snahou člověka přežít, ale je tu snaha zachránit celé lidstvo. Jeden člověk nemůže změnit všechno, ale může k tomu hodně přispět. Ne, snímek není tak patetický, jak by se mohlo zdát. Když jsou zde „velké“ scény, dopadnou na vás s tím správným efektem. Máte před sebou apokalypsu, kterou dokáže zachránit jen jeden vyvolený a jeho stroj. Skvělé po trikové stránce, za kterou se dokáže vydatně skrýt i nějaký ten nedostatek, který scénář přece jen má. Film se stal kultem naprosto zaslouženě.

 

Hodnocení: 85%

Hororové filmy (survival, vědci, vrazi)

Recenzovaný titul můžete objednat online na DVD.
DVD


Přidat komentář