The ABCs of Death (2012)

40%
Zajímavý povídkový projekt, který padá s kvalitou jednotlivých výtvorů a jejich různorodým pojetím.

The ABCs of Death

USA, Nový Zéland, 2012, 129 minut

 

Režie: Kaare Andrews, Angela Bettis, Hélène Cattet, Ernesto Díaz Espinoza, Jason Eisener, Bruno Forzani, Adrián García Bogliano, Xavier Gens, Lee Hardcastle, Noboru Iguchi, Thomas Cappelen Malling, Jorge Michel Grau, Anders Morgenthaler, Yoshihiro Nishimura, Banjong Pisanthanakun, Simon Rumley, Marcel Sarmiento, Jon Schnepp, Srdjan Spasojevic, Timo Tjahjanto, Andrew Traucki, Nacho Vigalondo, Jake West, Ti West, Ben Wheatley, Adam Wingard, Yudai Yamaguchi

Scénář: Ant Timpson, Nacho Vigalondo, Adrián García Bogliano, Ernesto Díaz Espinoza, Marcel Sarmiento, Simon Rumley, Jon Schnepp, Dimitrije Vojnov, Yudai Yamaguchi, Noboru Iguchi, Simon Barrett, Ti West, Kaare Andrews, Bruno Forzani, Hélène Cattet, Srdjan Spasojevic, Lee Hardcastle

 

Projekt má poměrně jednoduchou myšlenku. Anglický abeceda má přesně 26 písmen, a tak se dá dohromady celkem 26 tvůrců, případně tvůrčích týmů, aby tito vytvořili dohromady celkem 26 filmů, přičemž název každého bude začínat na jiné písmeno abecedy (jedná se o jednoslovné názvy, někdy s výjimkou – například „Hydro-Electric Diffusion“) a bude zde nějaká spojitost se smrtí, což celkem jasně vyplývá z názvu.

Tady máš tu večeři!

Smrt musí být nějak do každého filmu zapojena, a je celkem jedno, jestli se bude jednat o vraždu, sebevraždu anebo nešťastnou náhodu. Ukazuje se zde, jak jsou tvůrci vynalézaví. Podařilo se totiž skutečně sehnat 26 tvůrců, respektive tvůrčích týmů a byl vytvořen film, který je prezentací různých stylů, různých národních kinematografií, ale i různých způsobů natáčení.

Konečně pořádné jídlo.

Kromě toho, že se na vytvoření podílelo celkem 25 režisérů, kteří byli vybráni předem, zůstalo zde jedno místo volné. Konkrétně se jednalo o písmeno T a byla pořádána soutěž, jíž se mohl účastnit každý, kdo natočil nějaký krátký hororový filmeček, který by měl název právě na písmeno T a věnoval by se smrti. Vyhrál nakonec snímek „Toilet“ od Leeho Hardcastla, který je mimo jiné i jedním z nejzajímavějších, které se v tomto povídkovém filmu objevily.

Tuhle v posteli mít nechcete.

Zrovna „Toilet“ je specifických případem toho, že horor lze pojmout různě. Jedná se o animovaný kraťas, kdy je pro postavy použita plastelína. V „The ABCs of Death“ najdete i kreslené animované filmy, anebo minimálně kreslené sekvence v hraných filmech, ale většina tvůrců šla cestou hranou, kdy ani těch trikových sekvencí moc není. Nejvíce jsou triky použity hlavně v „Hydro-Electric Diffusion“ a ve „WTF!“. Trochu mě překvapuje, že se nikdo nepustil do černobílého filmu a nepokusil se třeba o horor atmosférický, který v tomto projektu naprosto chybí.

Tenhle film je hodně zvláštní.

„The ABCs of the Dead“ je zajímavou mozaikou, kde je ale jeden pořádný problém. Není tu moc snímků, které by skutečně vynikaly. Nemyslím si, že je to proto, že by byla krátká forma nedostačující, ale spíš je to proto, že autoři si chtěli hrát a vznikly z toho nápadité, ale nezajímavé kousky. Brutalita je zde častá, nudná a přehnaná, dobrá pointa se najde jen velmi málo. Jako ukázka různých stylů a přístupů zajímavé, jako konzistentní dílo ale neskutečně slabé.

 

Hodnocení: 40 %

Hororové filmy (gore, béčka, vrazi)


Přidat komentář