The Bay (2012)

60%
V jednom zálivu to začne být nebezpečné. Místní voda je podle všeho otrávená. Dokumentární styl tomu sluší.

The Bay

USA, 2012, 84 minut

 

Režie: Barry Levinson

Scénář: Barry Levinson a Michael Wallach

Hrají:

Nansi Aluka (Jaquline)

Christopher Denham (Sam)

Stephen Kunken (Dr. Abrams)

Frank Deal (Stockman)

 

Ekologická tématika patří do hororu téměř od nepaměti, americké horory 40. a 50. let byly na tomto tématu v podstatě založeny. A tak není ani tak s podivem, že v současné době, kdy jsou chemikálie ještě dál, kdy se objevují nové nemoci, se ekologická tématika v hororech objevuje také. To, co člověk někdy dokáže vytvořit, nezáměrně, ale svým netolerantním chováním, vede k tomu, že doslova bují prostředí pro to, aby se snímky jako „The Bay“ točily co nejvíce.

Nehezká infekce.

Režisér legendárních snímků, jakými jsou například „Rain Man“, „Vrtěti psem“ nebo „Dobré ráno, Vietname“ se v roce 2012 pustil do hororového žánru. Neutrhl si zrovna nějaké obtížné téma, ale přece jen si vybral něco, co je více jak náročné. Náročné především proto, že tohle točí každý druhý. Jedná se o jakési found footage kombinované s pseudo-dokumentem, kdy je zde hodně záběrů z různých kamer a záznamových zařízení, a to vše je poskládáno do více či méně fungujícího celku. No, musím říct, že v tomhle případě přece jen trochu více.

Paní, máte něco... tedy.

Jsme v malém přímořském městečku, kde by se klidně mohly odehrávat „Čelisti“, anebo jiné podobné snímky jako „Piraňa“. Stalo se zde něco zlého, to víme, jen postupně musíme zjistit, co to vlastně bylo. Očividně to má něco společného s vodou, která se z pitné a užitkové změnila na smrtící. Co za tím asi stojí? Na základě různých záběrů, které jsou poskládány celkem umně, zjišťujeme, kde se ta velká chyba stala.

Infekce si nevybírá.

Na filmu je vidět, že se ho chopil režisér, který je schopný vystavět zápletku. Více než kde jinde je zde dodržen onen dokumentární styl, kdy je zde hodně doprovodných textů, když nerozumíte tomu, co postava z telefonního záznamu říká, je to většinou doplněno titulky. Lidé jsou představeni (představí se sami, nebo pomocí textu v obraze) a obecně z filmu máte dojem, že je to skutečně záznam událostí, což je doplněno tradičními amatérskými záběry. Jenže i zde je kámen úrazu.

Ty broučci jsou fuj.

Barry Levinson jde také cestou záběrů, na kterých nic nevidíme, obraz se zasekává, kamera nezabírá nic, co by bylo vidět, pouze se vytváří dojem děsu. Před několik lety naprostá bomba, v současné době prostě jen další kousek, který zapadá do řady si navzájem podobných a vyniká jen o něco lepším zpracováním a propracováním příběhu, kde máte pocit, že se to opravdu děje.

 

Hodnocení: 60 %

Hororové filmy (survival, zvířata)


Přidat komentář