The Black Torment (1964)

55%
Historický horor nemusí být špatný.

The Black Torment

Velká Británie, 1964, 90 minut

 

Režie: Robert Hartford-Davis

Scénář: Derek Ford a Donald Ford

Hrají:

Heather Sears (Lady Elizabeth Fordyke)

John Turner (Sir Richard Fordyke)

Ann Lynn (Diane)

Peter Arne (Seymour)

 

Kostýmní historický horor? Ve Velké Británii v 60. letech nic neobvyklého, protože studio Hammer tuhle tradici v podstatě založilo. Jeho adaptace klasických hororových monster jako Dracula, Frankensteinovo monstrum nebo mumie se těšily v této době přízni, a tak se i další studia snažila svést na tomhle dočasném trendu. Jednou z těch společností byla i Compton Films.

 Veselé paničky.

Produkční společnost Compton Films neměla dlouhého trvání, ale povedlo se jí podílet na vytvoření filmu Hnus, což je jeden z nezapomenutelných hororů Romana Polanského. Společnost nepřežila 60. léta a poslední film produkovala v roce 1970 a jednalo se o „Soukromý život Sherlocka Holmese“ v režii Billyho Wildera. Ani to ale nepomohlo společnosti v pokračování.

 Drama na schodišti.

Prvním hororovým zářezem studia Compton Films byl právě film „The Black Torment“. Snímek, u něhož si na první pohled řeknete, že ho muselo dělat studio Hammer. Nedělalo, ale ty společné prvky jsou patrné. Snad až na to, že si Compton Films nemohlo dovolit velkou hororovou hvězdu. Prostředí, styl gradace i trochu akční pojetí v závěru, to jsou prvky, které jsou stylu Hammeru podobné. O tom dobovém zasazení už nemluvím.

 Že by tajné dveře v knihovně?

Do panského sídla se vrací jeho majitel s novomanželkou. Jenže je tu problém. Podle některých se tenhle majitel vrátil už před nějakou dobou a v okolí zabíjí ctihodné i méně ctnostné občany. Majitel zůstává ve svém sídle, setkává se se svými podivnými příbuznými a musí řešit nařčení, které je velmi reálné. Jako kdyby vrah obcházel stále po domě a každý slyšel jeho kroky.

 Snažil se něco napsat inkoustem.

„The Black Torment“ není nijak inovativním filmem, prostě se svezl na vlně, která zrovna jela. Musí se mu ale nechat, že prostředí celkem funguje a jsou zde scény, kde se dá mluvit o napětí. Některé postavy, hlavně němý stařík, jsou docela dobré a ještě atmosféře pomáhají. Konec byl ale za mě lehce nezvládnutý a měl jsem pocit, že tohle by si zasloužilo trochu lepší a údernější řešení.

 

Hodnocení: 55 %

Hororové filmy (vrazi)


Přidat komentář