The Convent (2000)

75%
Film z roku 2000 v krásném osmdesátkovém hávu.

The Convent

USA, 2000, 79 minut

 

Režie: Mike Mendez

Scénář: Chaton Anderson

Hrají:

Joanna Canton (Clorissa)

Richard Trapp (Frijole)

Dax Miller (Chad)

Renée Graham (Kaitlin)

 

Hororová komedie je trochu zapeklitý žánr, protože rozhodně není snadné spojit hrůzu a humor. Tak nějak jsou to dvě proměnné, které se na první pohled vzájemně vylučují. Ale přesto jsou výjimky, kterým se daří působit hororově, anebo alespoň velmi gory, a k tomu ještě budou bavit, protože je zde parádní humor. Jako první mě napadne „Evil Dead 2“. Ale „The Convent“ v tomhle směru také dovede celkem překvapit.

 Do tohohle kostela nebudete chtít chodit.

Příběh startuje tak nějak klasicky, ale postupně se mění a začíná vás zajímat. Mladí si dávají menší party v opuštěném domě. Přijede policie, ale jedna holka musí v domě zůstat, protože má s policií trochu problémy. Policii sice unikne, ale neunikne menšímu satanskému uskupení, který potřebuje pannu k tomu, aby mohlo vyvolat démona. A to se jim samozřejmě povede, jen ty následky jsou trochu jiné než očekávané.

 Dnes se teprve něco naučíme.

Pak už ale začíná pořádně krvavá jízda, která se nezastaví až do samotného konce. Démoni, kteří jako kdyby vypadli z televizní produkce, hodně mi to připomnělo „Buffy“, ale přitom jsou masky kvalitní. Do toho hektolitry umělé krve, která stříká v podstatě neustále, a to všechno v parádním hávu filmů z 80. let, kdy opravdu budete mít pocit, že tohle bylo v 80. letech natočeno, protože to má i stejný vizuál.

 Krásná zelená.

Jsou zde dobré akční scény a pak přijde taková pecka jako chvíle, kdy jsou satanista a jeho oběť, alespoň původně zamýšlená, svázáni a mají být jako panicové obětování. A tak satanista navrhne, že by spolu měli mít sex. Logika je jasná. Pokud budou mít sex, už nebudou panicové a nebude mít smysl je obětovat. A pak zase pokračuje gory masakr. V těchto chvílích je to parádní jízda, která potěší béčkového milovníka uvnitř vašich srdcí.

 Masky na výbornou.

„The Convent“ je film, který mě bavil. A jsem si jistý, že se najdou lidé, kteří ho budou milovat. Stejně jako se najdou ti, co tenhle film neosloví a možná ho budou nesnášet. Ale ta snaha natočit něco, co má ducha své doby, co se snaží pobavit a má k tomu nejen potenciál, ale také ho využívá, to je prostě něco, co musím ocenit. V některých případech komedie i horor opravdu stály za to a fungovaly vedle sebe.

 

Hodnocení: 75 %

Hororové filmy (gore, béčka, komedie)


Přidat komentář