Obchodník s hrůzou (1993)

80%
Povedený film podle skvělé knihy Stephena Kinga.

Obchodník s hrůzou

Needful Things

USA, 1993, 120 minut

 

Režie: Fraser C. Heston

Scénář: W. D. Richter podle románu Stephena Kinga

Hrají:

Max von Sydow (Leland Gaunt)

Ed Harris (Šerif Alan Pangborn)

Bonnie Bedelia (Polly Chalmers)

Amanda Plummer (Nettie Cobb)

 

Když Stephen King psal svou knihu „Nezbytné věci“, což je český název, které dle mého sedí mnohem více než filmový „Obchodník s hrůzou“, neboť ten filmový neukazuje tu temnou podstatu lidské psychiky, tak vycházel nejspíš z velmi jednoduchého nápadu: Co jsou lidé schopni udělat pro to, co opravdu chtějí. A lidé vždycky něco chtějí. V životě každého je něco, co musí mít, i když to není nutné k životu. Přesto je to nezbytné.

 Najdete tam všechno, co potřebujete.

„Nezbytné věci“ jsou jednou z prvních – pokud ne vůbec první knihou – kterou jsem od Stephena Kinga četl. Mám k ní nostalgický vztah, mimo jiné i proto, že je to naprosto skvělé vyobrazení toho, jaké je v nás zlo a jak je strašně snadné ho dostat ven. Stačí nám jen dát to, co opravdu chceme. A pak za to chtít nějakou tu službičku zpátky. Nejsou potřeba vždy peníze. Byl jsem zvědavý na to, jak kniha dopadla ve filmové podobě. A dopadla dobře.

 Když je zavřeno, je jasné, že něco přijde.

Postavou, která vám nabídne to, co skutečně chcete, je Leland Gaunt. Vybrat Maxe von Sydowa pro jeho ztvárnění byl naprosto dokonalý krok, protože on v sobě má něco mefistofelovského a svou postavu zahrál přesně tak, jak byste očekávali. Klidnou, nonšalantní, skoro bez emocí, majestátní a temnou. Právě Leland Gaunt si otvírá v Castle Rocku obchod se starými věcmi.

 Leland Gaunt má prsty všude.

Na první pohled byste si řekli, že je to jen vetešnictví, ale on zde každý najde to svoje, co ho silně zasáhne. A to Leland Gaunt využívá k tomu, aby rozložil město. Proč? Prostě jen proto, že se mu chce. Tohle je na příběhu nesmírně krásné. Tedy nemyslím krásné ve smyslu líbivosti, ale spíše schopnosti toho, jak je možné zlo prezentovat. Je zde postava, která vás jen trochu pobídne, a vy do toho spadnete.

 Co může způsobit jedna kartička.

Myslel jsem si, že mě film nebude moct nadchnout, ale ukázalo se, že se podařilo adaptaci natočit takovým způsobem, aby to bavilo i ve filmovém zpracování. Navíc jsou ty postavy skutečně dobře zahrané a celá ta síť zla a intrik před vámi neúprosně ožívá. Konec je pak zvládnutý možná i o něco lépe než v knize, i když přesto vyznívá tak nějak do ztracena. Svou hloubku to ale má.

 

Hodnocení: 80 %