The Dead (2010)

80%
Zombie v Africe? No nevěřil jsem tomu, ale rozhodně to stojí za to.

The Dead

Velká Británie, 2010, 105 minut

 

Režie: Howard J. Ford a Jonathan Ford

Scénář: Howard J. Ford a Jonathan Ford

Hrají:

Rob Freeman (Brian Murphy)

Prince David Oseia (Daniel Dembele)

David Dontoh (Chief)

Ben Crowe (Dan Ryder)

 

V čem je vlastně krása pomalých zombie? Tak primárně je v tom, že se pohybují pomalu, ale přesto vás dostanou. Je to neodvratná síla, která se na vás nežene, ona se plouží, ale stejně ji nedokážete zastavit. Tohle je neskutečně traumatizující a děsivá skutečnost, která postavy přivádí k šílenství. Rychlé zombie mají také svoje, ale já jsem vždycky byl spíše pro ty pomalé, protože podle mého vzbuzují mnohem větší hrůzu a sami jsou reprezentací smrti, protože i ta je neodvratná.

 Asi pije nezdravou vodu.

Když už jsem takhle hezky začal úvod recenze filmu „The Dead“, asi je jasné, že se bude jednat o zombie snímek, navíc takový, který využívá staré dobré pomalé zombie, které se po malých nejistých krocích či přísunech dostávají ke své kořisti, která jako kdyby ani neměla kam utéct. Tohle je ve snímku „The Dead“ krásně prezentováno ve scéně na pláži, která se odehrává zhruba po deseti minutách filmu. Dalším specifikem je pak skutečnost, že je dění zasazeno do Afriky.

 Hlavně klidně lež.

Příběh se točí kolem jednoho amerického žoldáka, který je součástí letu, jež v Africe havaruje. Letadlo se snaží zmizet ze země, protože se to tu hemží zombie, ale havárie tomu moc nepřeje. Hlavní postava je následně jediným přeživším, který se snaží o to, aby neskapal ani v africkém horku. Nakonec najde i nečekanou pomoct v jednom africkém vojákovi, s nímž se náhodou setká. Společně se probíjejí pustinami a doufají, že se někde objeví pomoc. Doufat mohou...

 Že by mu ten baret zachránil kůži?

„The Dead“ je zombie snímek, o kterém vím od chvíle, kdy šel ven, ale zase je to jeden z těch, který se mi nějakou dobu vyhýbal. Konečně jsem se k němu ale dostal, a musím říct, že jsem rád. Není to geniální zombie film, ale bratři Fordové se postarali o to, aby to byl sakra dobrý film. Je to hodně dlouhé, což může trochu odrazovat, protože je tu pár prázdných scén, ale na druhou stranu je pak o něco snazší se propojit s hrdinou, který v africké savaně zákonitě strádá.

 Blízká setkání...

Zombie ve filmu „The Dead“ docela připomínají klasické zombie jako voodoo loutky, ale zároveň je to dostatečně krvavé. Jen škoda sem tam nějakého nepovedeného efektu, ale není jich zase tolik. Příběhově je to klasická pouť, ale to mi nevadí, spíše naopak. V Africe číhá mnoho nástrah a tady jsou podány výborně. Po dlouhé době jsem tak viděl nějaký vážný zombie film, který rozhodně stojí za to.

 

Hodnocení: 80 %

Hororové filmy (zombie, survival)


Přidat komentář