The Dead Room (2015)

30%
Horor z Nového Zélandu, kde uvidíte, co jste už viděli! Uslyšíte, co jste slyšeli. Ale hrají tam trpaslíci z "Hobita". Alespoň to by vás mohlo nalákat.

The Dead Room

Nový Zéland, 2015, 80 min

 

Režie a scénář: Jason Stutter

Hrají:      Jed Brophy

                Jeffrey Thomas

                Laura Petersen

 

Bylo nebylo, vymyslel si jeden novozélandský fanda hororu, že si natočí film. Nebude to nic těžkého, řekl si. Místo seznamu pro a proti (což by bývala lepší volba), si udělal seznam toho, co potřebuje. Za prvé: sehnat starý a opuštěný dům – protože horor se asi musí držet jasných pravidel, aby náhodou nebyl něčím výjimečný a díky tomu zapamatovatelný. Za druhé: originální příběh – tak třeba o duchovi a pokusu se ho zbavit. Za třetí: herci – žádný problém, s příslibem proražení do světa filmu se pohrne jeden za druhým. Za čtvrté: efekty a triky – není třeba, uděláme sami. Když tak na někoho navlíkneme noční košili a nasadíme paruku, stejně tak dneska vypadá každý druhý filmový duch.

2

Nenechte se zmást, proti nízkorozpočtovým filmům nemám zhola nic, ba naopak jsou mi milejší, než stomiliardové spektákly. Stejně tak snímky, které vzniknou z pera a umění nadšenců, kteří film natáčejí hlavně pro radost. Jenže v případě „The Dead Room“ na mě to kouzlo nepůsobilo. Příběh nenabídne nic, co jsme ještě neviděli. Postavy jsou nesympatické a jejich chování postrádá logiku. Tady je ale třeba se tvůrců trochu zastat, neboť nelogičnost jednání hororových hrdinů je mnohem rozšířenější potíž a v tomto případě se nejspíš jen drželi jakéhosi vzoru. Jeden příklad za všechny: když navštívíte dům, kde jste přesvědčeni, že nestraší, ale ono tam fakt straší, a to tak, že vám jde o život, normální člověk by takový dům opustil, když má reálnou možnost. Ale vy jistě tušíte, jak se zachovají hrdinové tady a v mnoha dalších příbězích. Ať už za to mohou peníze, čest nebo demence, vždy se najde nějaký důvod, proč u strašidel zůstat a zkusit bojovat.

V „The Dead Room“ jde o očištění domu od zla. Dvojčlenná společnost vědců a badatelů paranormálních jevů (rozuměj vymítačů ďáblů a jiné havěti) k sobě přizve slečnu, která s duchy už nějakou tu zkušenost má a rozumí jim (doslova, jde totiž o médium, což nechápejte jako spoiler, neboť by vám tato informace došla během úvodu sama). Chtějí senzaci, chtějí duchy a chtějí to všechno světu dokázat a ukázat. A pak jsou překvapení, když se jim ta senzace zjeví a ukáže se, že o návštěvníky nestojí. A má svůj dobrý důvod, který považuji za hlavní kladný bod celého filmu. Naštěstí se tedy můžete těšit na pointu a malý zvrat. Od filmu vás tedy nebudu odrazovat úplně. Jen není třeba mu po většinu doby sledování věnovat úplnou pozornost. Ideální film na škrábání brambor.

3

Z herců stojí za vyzdvihnutí Jed Brophy, nikoli však kvůli hvězdnému výkonu, nýbrž kvůli přátelství s famózním Peterem Jacksonem, který svého kamaráda rád obsazuje do svých filmů, a tak jsme Jeda mohli vidět například jako skřeta v "Pánovi prstenů" nebo jako jednoho z výpravy trpaslíků v "Hobitovi". Fantasy je evidentně jeho šálek čaje, neboť v současnosti je k vidění v hloupoučkém seriálovém zpracování "Letopisů rodu Shannara". V podobném duchu je zajímavý i ztvárnitel druhého mužského hrdiny Jeffrey Thomas, který si rovněž střihnul roli v hitu slavného novozélandského režiséra. Ten Nový Zéland, země zaslíbená. A taky ostrov, kde se zjevně všichni znají. Nicméně Laura Petersen v "Pánovi prstenů" ani v "Hobitovi" nehrála. Kromě „The Dead Room“ nehrála totiž skoro nikde.

V „The Dead Room“ neuvidíte nic než možná provázky, za které tahají komparzisti, aby otevřeli a zavřeli dveře. Ani ve filmu „Záhada Blair Witch“ jsme nic neviděli, ale mělo to dokonale hutnou atmosféru. Divák nemusí nutně zlo vidět, hrůzu lze nahánět i prostřednictvím jiných smyslů. Nicméně tady se to nepovedlo a situace, kdy se s duchy setkáme jen díky výkřikům a popisům slečny (média), jsou zoufale tragické. Tvůrci by bývali lépe udělali, kdyby postavy mlčely a hrůza by byla čitelná jen z jejich výrazu a úprku, než když nám s ukazováčkem vpřed napovídají, kde asi tak duch zrovna lítá. Ale možná by to někomu v nějakém jiném filmu fungovalo. Ale jen možná.

1

Problém tkví především v délce (a pak, že na ní nezáleží). Kdyby měl „The Dead Room“ půl hodinky, kdyby šlo o krátkometrážní film, možná by se mu dalo všechno to vykrádání odpustit. Divák by neměl tolik času na přemýšlení, kde už tyhle věci viděl a kde je viděl lépe. Ale jen možná. 

Hororové filmy (duchové, vědci, mysteriózní)


Přidat komentář