The Evil Within (2017)

55%
V zrcadle i v člověku se skrývá zlo.

The Evil Within

USA, 2017, 98 minut

 

Režie: Andrew Getty

Scénář: Andrew Getty

Hrají:

Frederick Koehler (Dennis)

Sean Patrick Flanery (John)

Brianna Brown (Susan)

Dina Meyer (Lydia)

 

Snímek „The Evil Within“ nedokáže vyloženě zaujmout příběhem, i když by se mohlo jevit, že jsou zde nějaké originální náznaky v celkem klasickém, duchařském hororu. On dokáže zaujmout především šíleně bizarní atmosférou, kterou má a která postupně graduje ve skutečně odporné scény bezuzdného násilí, které je na postavách pácháno s překvapivou radostí.

 Divné zrcadlo.

Dennis (Frederick Koehler) je chlapec, který je odmala postižení, a to formou mentální. Není jednoduché vyrůstat s takovým postižením a je vidět, že Dennis to nijak jednoduché neměl. Nejen svou mentální chorobou, ale i tím, že se mu dlouhodobě zdají skutečně zlé sny. Že by byly noční můry projevem jeho nemoci? Anebo je v tom ještě něco jiného, co má vystoupat na povrch?

 Vystřelí? Nevystřelí?

Dennis najde přítele, a to vlastně v sobě samém, protože jeho starší bratr mu věnuje zrcadlo, do kterého se může Dennis dívat. A zrcadlo dovede ukazovat překvapivé věci. Třeba i to, že v něm Dennis nevypadá pokrouceně, jako je tomu normálně, ale stojí v něm jako zdravý člověk, nemá problémy s vyjadřováním a možná vyzařuje trochu toho sebevědomí. A dost nenávisti.

 Michael Berryman dovede vyděsit.

Svět za zrcadle, anebo svět v zrcadle staví Dennise do nové pozice, do pozice toho, kdo udává veškerému dění smysl, i když je ten smysl hodně brutální a vyznačuje se skutečně šílenými nápady. Ale v některých scénách je ten punc originality nebo minimálně dobrého nápadu skutečně velmi dobře patrný a oživuje jinak celkem standardní duchařskou historku o postiženém chlapci.

 Fakt divné zrcadlo.

Snímek „The Evil Within“ rozhodně stojí za pozornost především těm, komu nevadí brutalita, jež se v hororových filmech objevuje. Tady ta brutalita docela dobře graduje, navíc je obalena v hněvu hlavní postavy, který je celou dobu cítit. Není to dílo, které by bylo veselé, ale o to lépe ve svém děsu vyniká. A navíc je to místy skutečně hnusné, což mě překvapilo, a to v dobrém smyslu slova.

 

Hodnocení: 55 %

Hororové filmy (duchové, vrazi, mysteriózní)


Přidat komentář