The Ghoul (1933)

50%
Některé staré horory prostě snadno zapadly.

The Ghoul

Velká Británie, 1933, 77 minut

 

Režie: T. Hayes Hunter

Scénář: Rupert Downing, Leonard Hines, Frank King, Roland Pertwee a John Hastings Turner

Hrají:

Boris Karloff (Prof. Henry Morlant)

Cedric Hardwicke (Broughton)

Ernest Thesiger (Laing)

Dorothy Hyson (Betty Harlon)

 

Boris Karloff se díky roli monstra ve filmu „Frankenstein“ stal hororovou hvězdou, a tak se není moc čemu divit, že se objevoval i v dalších podobných filmech. Jeho hvězda dál stoupala, stal se legendou, ale mnozí autoři nepochopili, že jeho schopnosti jsou víc než jen na sebe vzít podobu monstra, že byl i skvělým hercem. T. Hayes Hunter se rozhodl, že chce mít jen další Frankensteinovo monstrum.

 Ještě není po něm.

Možná by se chtělo říct, že se snímek „The Ghoul“ spíše podobá filmu „Mumie“, který byl natočen jen o rok dříve, tedy v roce 1932. Nasvědčuje tomu i scénář, který má v hlavní roli egyptologa, jenž chce ovládnout sílu egyptských bohů, ale nakonec mu není vyměřeno dost času, který by mu na to stačil. Ale jak název lehce napovídá, ani po smrti není všechno ztraceno.

 Tohle už je ghúl.

Profesor Henry Morlant (Boris Karloff) tedy umírá, což se není moc čemu divit, protože nevypadá jako zdravý člověk. Jeho útěchou po smrti má být klenot, který s ním má jít do hrobu. Jenže to by nesměli existovat vykradači hrobů, kteří připraví profesora i o jeho posmrtnou radost. A tak má důvod se v podstatě jako zombie vrátit a požadovat pomstu na těch, kdo ho okradli.

 Zbožný ghúl?

Jasně, jak to tak čtete, asi je vám na první pohled jasné, že tohle není příběh, který by dokázal oslnit svou originalitou, bohužel to ani není příběh, který by dokázal vzbudit nějakou zajímavou atmosféru. „Frankenstein“ třeba není vyloženě děsivý, ale i po desítkách let má atmosféru, která na vás dovede dopadnout. „The Ghoul“ nic takového nemá, a to bohužel i proto, že nemá dobrou masku.

 A jedna z natáčení.

„The Ghoul“ je pro mě na svou dobu průměr. V současné době se jedná o horor, který už prostě nemůže fungovat. Nikoli jen proto, že neobsahuje hororové scény, ale i proto, že je dějově velmi plytký a nedovede diváka ničím překvapit. Příběh se pak dokonce jeví i natahovaný. Ale vzhledem ke kontextu tehdejší doby považuji snímek ještě relativně za ucházející.

 

Hodnocení: 50 %

Hororové filmy (příšery, vrazi)


Přidat komentář