The Haunting of Borley Rectory (2019)

20%
Nejstrašidelnější dům Anglie v tomhle provedení vůbec děsivý není.

The Haunting of Borley Rectory

Velká Británie, 2019, 92 minut

 

Režie: Stenem M. Smith

Scénář: Mark Behar, Christopher Jolley a Steven M. Smith

Hrají:

Zach Clifford (Robert)

Rad Brown (Harry Price)

Sonera Angel (Marianne)

Garry Roost (Edward Gibson)

 

Zpočátku jsem přemýšlel, že budu na ten film hodný a že mu nebudu dávat moc velkou sodu, ale pak jsem si uvědomil, že tohle je film, který se prezentuje jako horor a ne jako romance s duchem, která tedy nemá fakticky romantický podtext, ale prostě jen snahu pochopit a pomoct. Ne, tenhle snímek není horor, ale jen zdlouhavou historkou o jednom domě v Anglii, který už není.

Asi se mají rádi.

Borley Rectory byl dům ve Velké Británii, konkrétně v Borley v hrabství Essex. Tento dům byl před druhou světovou válkou označován jako nejstrašidelnější dům v Anglii, ale postihl ho bohužel zlý osud, tedy zlý v tom smyslu, že se budova do současnosti nedochovala. V roce 1939 dům vyhořel, což nakonec vedlo k tomu, že byl o pět let později srovnán se zemí. Asi pro jistotu.

Hezká louka.

Asi je celkem jasné, že se dění snímku „The Haunting of Borley Rectory“ bude točit kolem tohoto domu. Máme tu mladého muže, který do domu přichází a chce zjistit, co se zde stalo, chce možná i pomoct duši, která zde straší. A že by to skoro vypadalo, že by zde skutečně mohl být i nějaký ten zlý duch. Pár scén z první poloviny filmu tomu i nasvědčuje. Jenže pak to pokračuje...

Nějaký pán.

Jak se tak dalo čekat, snímek „The Haunting of Borley Rectory“ neoplývá zrovna dobrými hereckými výkony. Všechny – v podstatě bez výjimky – jsou naprosto unylé a nedokážou žádnou scénu trochu vyhrotit. Jediné, které mají něco vyhrotit, jsou s duchem, který ale v dnešní době už skutečně není moc přesvědčivý a vyděsí jen malé dítě, které si omylem na film přepne a žádnou podobnou scénu nevidělo.

Ve tmě se svítící oči hodí.

Britský snímek „The Haunting of Borley Rectory“ je ukázkou toho, jak je možné naprosto nevyužít potenciál. Borley Rectory měl být nejstrašidelnější dům v Anglii, ale z toho ve filmu není nic. Je v něm jen nuda a čekání na to, zda něco přijde. A ono nic nepřijde, bohužel. „The Haunting of Borley Rectory“ je v konečném důsledku jen ztrátou času, která ani nepotěší onou téměř dojemnou linkou.

 

Hodnocení: 20 %

 

Hororové filmy (duchové)


Přidat komentář