The Hole in the Ground (2019)

70%
Pěkně temný koprodukční evropský film.

The Hole in the Ground

Irsko, Belgie, Finsko, 2019, 90 minut

 

Režie: Lee Cronin

Scénář: Lee Cronin a Stephen Shields

Hrají:

Seána Kerslake (Sarah O'Neill)

James Quinn Markey (Chris O'Neill)

Kati Outinen (Noreen Brady)

David Crowley (Učitel)

 

Název snímku „The Hole in the Ground“ by se dal jednoduše přeložit jako „Díra v zemi“. A to je přesně to, co je v tom filmu důležité Na první pohled jedna obyčejná díra v zemi, která ale přinese dost zásadní zvrat do života jedné rodiny, tedy do života matky samoživitelky a jejího syna, kteří se zrovna přestěhovali, což se ukáže jako kámen úrazu a začátek děsivého dění.

Mamka má strach.

Sarah (Seána Kerslake) se na venkov přestěhovala se svým synem Chrisem (James Quinn Markey). Kluk z toho není zrovna moc nadšený, přičemž důvod tkví především v tom, že s nimi nešel chlapcův otec. Chris e kvůli tomu docela nakrknutý, i když to podle všeho vypadá, že za otcovou nepřítomností nebude obyčejný útěk od rodiny, ale něco mnohem temnějšího.

A je špinavá.

Když se přestěhují, Chris dá mámě velmi brzy najevo, že je na ní naštvaný, že s nimi otec nešel a je to vlastně její vina. Ten pavouk u toho umřít nemusel, ale má to alespoň ten správný efekt. A pak Chris uteče. Uteče rovnou do blízkého lesa, kde se matce ztratí. A ta tam najde jenom díru v zemi. Chris se ale naštěstí objev a zdá se, že je všechno v pořádku. Jen na první pohled.

Divná paní.

Snímek „The Hole in the Ground“ si docela dobře hraje s atmosférou, a i přesto, že nám prezentuje příběh, který není vyloženě originální, dělá to způsobem, z něhož na vás skutečně půjde mrazení. Co se stane? Co je to s tím klukem? Je to on? Je to něco jiného? Nebo je to všechno v hlavě matky? Jak říkám, nic originálního, ale podáno je to způsobem, až mi bylo nepříjemné se na jednotlivé scény dívat.

To jsou mi ale svačiny.

Irsko-belgicko-finská koprodukce dala filmu „The Hole in the Ground“ takový správný temný nádech, kdy celou dobu máte pocit, že ať se děje, co se děje, je to špatné a bude to ještě horší. Tohle je na filmu velmi nepříjemné a právě to jej dělá zajímavým. Budete jen čekat, co ještě přijde, jak moc to bud špatné. A vůbec nevadí, že snímek „The Hole in the Ground“ není nějak moc explicitní.

 

Hodnocení: 70 %

 

Hororové filmy (děti, mysteriózní)


Přidat komentář