The Lesson (2015)

50%
Vyučovací hodina, na kterou se nezapomíná. Pokud přežijete.

The Lesson

Velká Británie, 2015, 97 minut

 

Režie: Ruth Platt

Scénář: Ruth Platt

Hrají:

Robert Hands (Pan Gale)

Evan Bendall (Fin)

Michaela Prchalová (Mia)

Dolya Gavanski (Tanja)

 

Nesnáším šikanu. Je to forma násilí, kde se ubožák snaží ukázat, že má větší sílu než někdo jiný. Ať už dítě nebo dospělý tak jenom zjišťují, že mají nad někým moc. Ale místo toho, aby si s uvědoměním toho moci vzdali, raději ji zneužijí proto, že jim to přináší nějaké vnitřní potěšení. A to i přesto, že druhému člověku ubližují a ani nemají výčitky. Prostě si dělají, co chtějí.

 Zajímavá vyučovací hodina.

Když se mluví o svobodě, tak mnoho lidí ji definuje tak, že svoboda je „dělat si, co chci“. Není. Jakmile tím ubližuji někomu druhému, omezuji práva, není svobodný ten druhý. A já, pokud šikanuji, jsem prostě jenom kretén. Snímek „The Lesson“ rozhodně nemá takovou hloubku, jakou jsem tady naznačil, ale ve své první části ukazuje právě to chování, které nenávidím. Šikanu v její klasické podobě.

 Takhle vypadají po sexu?

Dvojice kluků si myslí, jací jsou borci. Prostě druhým ubližují, protože se jim nikdo nepostaví na odpor. Urážejí, ale nakonec přejdou i k fyzickým činům. A jednou na to doplatí i jejich učitel literatury. Snaží se jim vysvětlit, jak zásadní je dílo „Pán much“, ale oni si z něj dělají srandu a nalepí mu žvýkačku do vlasů. Skoro to vypadá, že učiteli rupne v kouli. On však nakonec nic neudělá a dál vykládá.

 Uhodil hřebíček na hlavičku?

Jednoho večera pak kluci na svoje chování doplatí. Někdo je omráčí a oni se probudí připoutaní ke stolu. Ano, asi je celkem jasné, kdo je tam připoutal. Pak následuje mučení, které je celkem nuda. Šlo vlastně jen o to, jak snímek skončí, jaké bude mít poselství. A poselství je takové, že vzít osud do vlastních rukou se nikdy nevyplácí. Alespoň ne způsobem, který je zde použit.

 Ještě nepotí dost krve.

„The Lesson“ je film, který se mi líbí svým tématem, což je asi to hlavní, proč mu dávám alespoň to průměrné hodnocení. Není to film, který by se mi nakonec líbil svým poselstvím. Je to v konečném součtu jen trochu hloupé a příliš prvoplánové, kdy nakonec jde pořád jenom o to, aby divák sledoval nějaké to mučení. A to nechybí. Krve je zde dost, ale nic unikátního v gore nečekejte.

 

Hodnocení: 50 %

Hororové filmy (mučení, survival)


Přidat komentář