The Manster (1959)

70%
A zase jeden šílený vědátor, tentokrát v Japonsku.

The Manster

USA, Japonsko, 1959, 73 minut

 

Režie: George P. Breakston a Kenneth G. Crane

Scénář: George P. Breakston a William J. Sheldon

Hrají:

Peter Dyneley (Larry Stanford)

Jane Hylton (Linda Stanford)

Tetsu Nakamura (Dr. Robert Suzuki)

Terri Zimmern (Tara)

 

Nebudu tvrdit, že tenhle snímek není předvídatelný, „The Manster“ rozhodně předvídatelný je a je vám celkem brzy jasné, jak se to bude odvíjet, ale to nic nemění na tom, jestli je to dobrý film, nebo ne, protože za mě to dobrý film je. Jsem si jistý, že ve své době dovedl v divácích způsobit zhnusení. Popravdě bych se nedivil, že by to u některých diváků zvládl i v současné době.

Reportérovi není moc fajn.

Hned začátek snímku „The Manster“ je takový krásně béčkový, kdy hned v titulkové scéně máme jednu vraždu, ale v takovém tom duchu, kdy pořádně nic nevidíme. Ale krev se rozstříkne, to zase je. A pak už se rovnou vydáváme do víru dění, jež si vzalo za místo Japonsko, kde tenhle příběh bude docela dobře fungovat. Protože bizarnost se k Japoncům prostě hodí. A „The Manster“ bizarní je.

Doktor je podivín.

Americký reportér přicestuje do Japonska proto, aby zde udělal rozhovor s výstředním vědcem, který ale pracuje na zajímavém objevu. Možná by to mohlo být něco skutečně revolučního. Vědec reportéra rád přijme, o to více raději, když zjistí, že zrovna tenhle Američan by mohl být celkem vhodným kandidátem na testování nového séra, které doktor objevil.

Trochu jako ostrov doktora Moreaua.

Vědec milého reportéra nadroguje, uspí ho a pak už jen aplikuje sérum. Poté čeká, co se stane. S Američane se začínají dít změny. Je agresivnější. Ale co je horší, ty změny nejsou jen psychického charakteru, projevují se i fyzicky. A tohle je ta zajímavá část filmu, protože ty fyzické změny jsou velmi dobře zachyceny, snímek „The Manster“ jakoby předznamenával tvorbu Davida Cronenberga.

A už mu vyrostla.

Na svou dobu je film „The Manster“ svými maskami skutečně velmi povedený a musí se mu nechat, že i po šedesáti letech obsahuje výjevy, které jsou na sledování nepříjemné. To se každému filmu nepovede, minimálně ne tak starému, i když takové „Zrůdy“ jsou starší a pořád z nich docela mrazí. „The Manster“ je jednoduchý snímek, ale se skvělou lidskou přeměnou.

 

Hodnocení: 70 %

 

Hororové filmy (příšery, vědci)


Přidat komentář