The Mole People (1956)

50%
Potenciál titulních příšer mohl být využit mnohem lépe.

The Mole People

USA, 1956, 77 minut

 

Režie: Virgil W. Vogel

Scénář: László Görög

Hrají:

John Agar (Dr. Roger Bentley)

Cynthia Patrick (Adad)

Hugh Beaumont (Dr. Jud Bellamin)

Alan Napier (Elinu)

 

Krtčí lidé zní jako docela dobrý nápad, ale když se tak podíváte na masky, které jsou ve snímku „The Mole People“ použity, uvědomíte si, že tohle jsou spíš nějací přerostlí hmyzáci. A vzhledem k tomu, jak si loví své oběti, by se dalo hovořit o tom, že to jsou vlastně mravkolvi. Svoje oběti totiž vtáhnou do pasti v zemi, v níž jsou zakopáni. Na efekt to vypadá skvěle.

Kam asi jdou?

Ale než se dostaneme do místa, kde krtčí lidé žijí, musíme se seznámit s hlavními postavami tohoto tradičně béčkového padesátkového filmu. Těmi jsou lidé kolem archeologa Rogera Bentleyho (John Agar), kteří učiní velmi významný objev v oblasti Mezopotámie. Archeologové totiž možná objevili pozůstatky pradávné sumerské civilizace. Civilizace, která možná není ještě vyhubená.

Nejspíš na rituál.

Sumerská civilizace volá a tým archeologů se i přes nebezpečnou cestu přes hory dostane skutečně k chrámu, kde ale jednotliví členové začínají mizet. Propadají se do země. Že by sesuvy půdy? Anebo je všechno trochu jinak. Divák v celkem napínavých scénách zjišťuje, co to v tom podzemí je. Jenže jakmile se postavy dostanou do podzemí a jakmile se začne odvíjet další část příběhu, je to nuda.

A už jsou tady!

V podzemí nežijí jen krtčí lidé, kteří jsou úžasnou devizou tohoto filmu, ale bohužel nejsou tím hlavním prvkem, na němž „The Mole People“ stojí. Tím je kult, který v chrámu v podzemí existuje. A ten už popravdě tak zajímavý není. Je zde zlý kněz, prostě taková klasika, která e trochu unavující. Nemá v sobě ten správný drive, jaký mají nevyužití krtčí lidé.

Krtčí lidé!

Americké béčko „The Mole People“ patří k tomu spíše průměrnému, co bylo ve Spojených státech v 50. letech natočeno. Není na tom nic světoborného, ale co je nejhorší, ten nejlepší prvek, který v sob film měl, tedy krtčí lidi, se stal jen jakýmsi doplňkem. A to byla chyba. Tohle mělo být to hlavní, na co se film zaměří. Pak by se dal hodnotit ještě lépe a i dnes by více bavil.

 

Hodnocení: 50 %

 

Hororové filmy (příšery, béčka)


Přidat komentář