The Mummy's Tomb (1942)

50%
Lon Chaney Jr. skvěle převzal štafetu mumie v nevýrazném filmu.

The Mummy's Tomb

USA, 1942, 61 minut

 

Režie: Harold Young

Scénář: Griffin Jay, Henry Sucher a Neil P. Varnick

Hrají:

Lon Chaney Jr. (Mumie Kharis)

Dick Foran (Stephen Banning)

John Hubbard (John Banning)

Elyse Knox (Isobel Evans)

 

Americký snímek „The Mummy's Tomb“ je takový ten z universalovských hororů, který vyloženě nenadchne a ani neurazí. Veze se s předchozími filmy s mumií na jedné vlně a jedná se vlastně o pokračování, což je nám na úvod celkem jasně řečeno. Je zde úvod, který v podstatě shrnuje to, co se stalo. Docela to natáhne film, který má v konečném důsledku vlastně jen 45 minut.

Nepříjemná smrt.

Proč se na film „The Mummy's Tomb“ dívat? Rozhodně to nebude proto, jaký je zde příběh, který je vskutku velmi jednoduchý a moc nedovolil, aby se to natáhlo na víc než na těch 45 minut čistého času. Důvodem tedy bude ona příjemná retro atmosféra, kterou snímek má, spolu s Lonem Chaneym Jr., jenž zde předvádí jeden ze svých parádních výkonů. On se pro monstra narodil.

Lon Chaney Jr. dal postavě opět hodně.

Příběh je skutečně jednoduchý. Zlý velekněz přiváží mumii do Ameriky proto, aby se pomstil na mužích, kteří si dovolili znesvětit hrobku pradávné princezny. Samozřejmě, že pomsta nebude nijak hezká, chce ty muže zabít. Do toho je zde pro jistotu ještě romantická rovina, která končí příšerným závěrem, jenž byl filmu „The Mummy's Tomb“ dán. Ten se opravdu moc nepovedl.

Plakát k filmu.

Když se budete na snímek „The Mummy's Tomb“ dívat, budete mít navíc pocit, že sledujete něco, co se hodně podobá legendárnímu filmu „Frankenstein“. Závěr to na vás bude dokonce křičet, protože se zde opravdu jen opakuje to, co se stalo monstru ve filmu „Frankenstein“. Holt studio Universal se trochu začalo utápět samo v sobě, jako kdyby z monster filmů vytěžil maximum.

Ovládá ho velekněz dost silně?

I přes určitou dávku kopírování starších monster movies se na snímek „The Mummy's Tomb“ rozmhodně dá koukat, mimo jiné i proto, že mumie je velmi dobře namaskovaná a Lon Chaney Jr. jí dal správný způsobem pohybu, stejně jako určitou děsivost, stejně jako tragický podtón, kdy už celkem dlouho tušíte, že tohle pro mumii nemůže dopadnout moc dobře. Ale nad ostatní Universal filmy „The Mummy's Tomb“ nevyčnívá.

 

Hodnocení: 50 %

 

Hororové filmy (příšery)


Přidat komentář