The Mutilation Man (2010)

20%
Existují i horší vyvražďovačky, ale "The Mutilation Man" se k nim může směle řadit. Žádný nápad, nic nového, ani to zabíjení není zajímavé.

 

The Mutilation Man

USA, 2010, 81 minut

 

Režie: Derek Cole a Shane Cole

Scénář: Derek Cole a Shane Cole

Hrají:

Sabrina Carmichael (Jessica)

Derek Cole (Malcolm Hayes)

Ed Cole (Ted)

Shane Cole (Malcolm Hayes)

 

Ještě než jsem začal psát tuhle recenzi, napadlo mě, že bych místo několika odstavců napsal prostě jen „WOW. Ne!“ A stačilo by to. Klidně bych každé slovo dal na jeden řádek, aby to byly dva odstavce. Co tenhle film chce nabídnout? Skvělý příběh? Skvělé efekty zajímavou vizuální stránku? Anebo se nám snaží prezentovat, jak je rozvětvená rodina Coleových, kteří se podíleli snad na všem. Najdete je u režie, scénáře, hereckého obsazení, produkce, kamery i střihu. Jako představení rodinky to je sice hezké, mohou si to dát do rodinného alba, ale proč tím otravují i ostatní?

No, ty masky nejsou úplně všechno.

„The Mutilation Man“ si hraje na něco, co by se dalo nazvat psychologickým hororem. Anebo taky klasickým torture. Dva lidé jsou uneseni šílencem, o kterém nic nevíme, neznáme jeho záměry a netušíme, o co mu vlastně jde. Šílence samotného nepoznáme, protože má na hlavě masku, ale je to vlastně jedno. Je to jen další klasický magor, který si hraje na to, jak je fajn někoho zabíjet, něco mu zlomit, apod.

Těch svázaných je nějak moc.

Pokud se týká zlomenin, násilí, atp., „The Mutilation Man“ není v ničem nový. Sice je docela efektní, když přijde na nějaké kousky, jako například zavrtávání šroubů do nohy, aby prkýnko dobře drželo, ale jinak se o nic zajímavého nejedná. Gore je hodně špatné a kamera se vyhýbá přímým záběrům, což jen podtrhuje skutečnost, že je film nízkorozpočtový a není divu, že šel rovnou na video. V kině by neměl vůbec čím diváka oslovit.

Co si budeme povídat, „The Mutilation Man“ není žádným zázrakem ani na videu. Takový skoro klasický televizní film, který jde rovnou na věc, má spoustu záběrů do jedné kanceláře, což nabádá k myšlenkám o sitcomu. Mnoho prostředí, kde se film odehrává, zde skutečně není. Mučení se odehrává v pomalém sledu, „hrdinové“ jen čekají na to, až se jejich tyran vrátí, aby si mohli vychutnat – hlavně ona – další dávku nějaké té ne tak skvělé či kreativní bizarnosti.

Maska celkem ujde.

Děj se nám snaží říct, že je v tom všem něco hlubšího, že týrání má podstatu v událostech z minulosti, ale to je tak všechno. Jak tohle má zaujmout v době, kde podobných filmů nebo knih, ale i jiných médií existuje neskutečně mnoho? Jak to má zaujmout, když je to amatérské, krátké a nezajímavé. Opravdu mě příliš nebaví se dívat zezadu na to, jak nějaký maskovaný borec mlátí přivázaného k židli. Není na tom nic, co by mi cokoli dalo. A že se přivázaný ukáže být bratrancem MacGyvera, když už je jeho milá mrtvá, to je taky zjištění jak stehno.

Co to asi našel?

Já vím, asi si řeknete, proč na takové filmy vlastně koukám, ale ono někdy neuškodí jen tak se podívat na pořádnou pitomost. Člověk si pak víc váží těch filmů, které skutečně stojí za to. „The Mutilation Man“ je jen prázdná váza, kterou někdo naplnil suchou hlínou, do které dal umělé kytky, navíc zvadlé.

 

Hodnocení: 20%

Hororové filmy (slasher, béčka, mučení, vrazi)


Přidat komentář