The Night Stalker (1972)

70%
Reportér Carl Kolchak se představuje.

The Night Stalker

USA, 1972, 74 minut

 

Režie: John Llewellyn Moxey

Scénář: Richard Matheson a Jeffery Grant Rice

Hrají:

Darren McGavin (Carl Kolchak)

Carol Lynley (Gail Foster)

Simon Oakland (Tony Vincenzo)

Ralph Meeker (Bernie Jenks)

 

Carl Kolchak (Darren McGavin) se stal celkem oblíbenou postavou, která se po dvou filmech – první byl právě „The Night Stalker“, druhým pak „The Night Strangler“ – dostal dokonce do seriálu, který dostal jméno „Kolchak: The Night Stalker“ a vysílal se v letech 1974 a 1975, kdy měl celkem 20 epizod. Podle filmu by se dalo čekat, že by jich mohlo být i více, ale divákům tohle asi stačilo.

Že by to zabralo?

Carl Kolchak je takovou celkem fajn noirovou postavou, která je ale lehce hozena do humornějšího hávu, kdy se snaží trochu odlehčit dění, jež je relativně hororové, tedy alespoň ve filmu „The Night Stalker“, kdy se jedná o horor s celkem velmi dobrou atmosférou a výborně zvoleným prostředím. Las Vegas se ukázalo překvapivě velmi dobrou destinací pro upíří horor.

No, asi jo.

Asi neprozrazuji hodně, když jsem odhalil, že se jedná o upíří horor, protože je to anotace, která je s filmem spojena. Carl Kolchak je jako reportér na stopě vražd, které zrovna zuří ve městě hazardu. Jenřže jak se dostává do případu hlouběji, začíná mít pocit, že vrah není jen tak někdo obyčejný, ale že to bude upír, a to i přesto, jak taková myšlenka zní racionálnímu člověku šíleně.

Dáš si taky limonádu?

Americký snímek „The Night Stalker“ si skvěle hraje s nočním městem, naplno využívá jeho temná zákoutí a nechává ve vás ten správný dojem. Jasně, asi už nebudete vyděšení do morku kostí, ale přece jen tu atmosféra je, dokáže vás hezky pohladit jako ostří nože. Možná tupou stranou, ale stejně vám naskočí husí kůže. Na televizní snímek to není vůbec špatné, naopak, může vás i celkem mile překvapit explicitnost filmu.

Upír si nedá pokoj.

Nečekejte, že v americkém snímku „The Night Stalker“ bude stříkat krev, to zase ne, ale když už je zde upírova oběť, tak na ní rozhodně není jen hezký pohled. Rány na krku vypadají velmi nepříjemně. K tomu si přidejte dobrou atmosféru, upíra, který je pojat krásně klasicky, a nakonec i trochu nečekané finále, a máte zajímavý film, jehož pokračování vás bude docela zajímat.

 

Hodnocení: 70 %

 

Hororové filmy (upíři)


Přidat komentář