The Night Watchman (2016)

60%
Být hlídač zavřeného dolu není sranda.

The Night Watchman

Španělsko, 2016, 94 minut

 

Režie: Miguel Ángel Jiménez

Scénář: Pablo Aramendi, Miguel Ángel Jiménez a Luis Moya

Hrají:

Matt Horan (Jack)

Jimmy Shaw (Mike)

Kimberley Tell (Alma)

Denis Rafter (Stan)

 

Noční hlídač? Anebo také prostě jenom důl anebo „La mina“, jak je snímek „The Night Watchman“ někdy uváděn, protože se přece jen jedná o španělskou produkci, i když vyloženě na první pohled byste to nepoznali. Mluví se zde anglicky a je vidět, že je natáčeno pro americké publikum. To je nakonec spojeno i s tím, jak vlastně snímek dopadne a jaká je jeho hororová podstata.

Drsňák.

Popravě, není na první pohled, o co zde vlastně půjde. Na jednu stranu by se mohlo jednat o psychologický horor, což vlastně i platí, protože bratři, kteří zde jsou prezentováni, rozhodně nemají vztah, který by bylo možné označit za vyloženě skvělý. Mají za sebou nepříjemnou minulost, ale ani mezi sebou nemají zrovna dokonalé souznění a jejich vztah má pořádné jizvy.

Nebezpečný drsňák.

Jack (Matt Horan) se vrací z vězení a jeho bratr Mike (Jimmy Shaw), reverend se s ním chce znovu sblížit, vytvořit pouto, které už by také mohlo být dávno mrtvé. Jack pak dostává za úkol, aby byl nočním hlídačem ve starém zavřeném dole, který má být úplně uzavřen a nejspíš i zasypán. Jak se ale ukáže, špatný vztah mezi bratry rozhodně není to hlavní, co vytváří konflikty.

Zamyšlený drsňák.

Je trochu zajímavé, jak se snímek do jisté doby profiluje skutečně jako psychologický horor, aby se ke konci naprosto změnil, i když to není jen tak zničehonic, ty náznaky zde byly v podstatě od počátku. A i když ta změna nemusí být vyloženě vítaná a některé může docela zklamat, musím říct, že mi to tolik nevadilo, protože to bylo dobře natočeno a celou dobu jsem měl nepříjemný pocit zkázy a špíny.

Nebezpečí na obzoru?

Španělský snímek „The Night Watchman“ v sobě má určitou nejistotu. Je to dáno hlavně tím, jak zapůsobí na diváka. Může se stát, že některého diváka nadchne, stejně jako může jiného odradit. Já jsem nesmírně rád za to krásně odtažité a špinavé prostředí, v němž se film odehrává. Díky němu měli tvůrci napůl vyhráno. Příběhem to vyloženě nepotvrdili, ale ani mě úplně nezklamali.

 

Hodnocení: 60 %

 

Hororové filmy (vrazi)


Přidat komentář