The Passing (1983)

60%
Taková zvláštní, ale hodně dobrá starší věc.

The Passing

USA, 1983, 96 minut

 

Režie: John Huckert

Scénář: John Huckert, Mary Maruca, Scott Guthrie

Hrají: James Carroll Plaster, Welton Benjamin Johnson, John Huckert

 

Sleduji docela dost hororů a snažím se sledovat různé. Dostávám se k novým, ale i těm starším, ale nemůžu si pomoct, ty starší se mi začínají celkově zamlouvat víc. Jako kdyby tvůrci věděli, jak horor natočit, jak se do toho pustit, jak zvládnout atmosféru anebo prostě jen přenést takové dojmy, které vyvolají v divákovi nepříjemné pocity. Moderní horory tohle mnohdy postrádají.

Dva kamarádi z války.

Americký snímek „The Passing“ je příkladem filmu, který rozhodně není čistým hororem, ale to neznamená, že by ve vás nevyvolal pocity, jaké dokáže právě horor. Hned v úvodu je skvěle natočená sekvence, kdy se jakoby díváte do mysli osoby a ve sledu krátkých obrazů vidíte, co prožíval, na co myslí. Je to skvělá ukázka výborného citu pro filmařinu, přitom ve filmu, který je skoro neznámý.

Pokusy na lidech.

Film „The Passing“ má na ČSFD v době psaní recenze jen dvě hodnocení, z toho jedno je moje. Na IMDb se jedná o film s celkem 159 hodnoceními. Přitom to není špatný film, je to snímek, který má co říct, ale nějak s emu nikdy pořádně nedostala pozornost. A přitom by si ji zasloužil. Je to zajímavé a jedinečné propojení dramatu, kriminálního filmu, hororu a také vědecké fikce.

Milující žena...

V podstatě zde jde o to, že sledujete dva veterány z druhé světové války, kteří už toho mají dost za sebou jsou unavení životem, trochu to nemají v hlavě v pořádku. V některých scénách si říkáte, jestli tohle vlastně není komedie. Ale ona není. Pak dojde i na jedno zařízení, které má hodně speciální zájem o lidské tělo a o jisté jeho části. A najednou je z toho úplně jiný film.

Hodně divné pokusy na lidech.

Americký snímek „The Passing“ je filmem, který rozhodně není pro každého. Více než cokoli jiného je tu ukázán obyčejný život postav z ulice, lidí, kteří vám ani nemusí být moc sympatičtí, ale tohle všechno funguje k tomu, abyste měli nepříjemné pocity, aby na vás nějakým způsobem, a to spíše negativní, dolehlo, co vlastně sledujete. V tomhle směru je pro mě snímek nesmírně zajímavý.

 

Hodnocení: 60 %

 

Hororové filmy (mučení, mysteriózní)


Přidat komentář