The Projected Man (1966)

60%
Ty vědecké experimenty prostě končí blbě.

The Projected Man

Velká Británie, 1966, 77 minut

 

Režie: Ian Curteis a John Croydon

Scénář: John Croydon, Peter Bryan a Frank Quattrocchi

Hrají:

Mary Peach (Dr. Patricia Hill)

Bryant Haliday (Dr. Paul Steiner)

Norman Wooland (Dr. L. G. Blanchard)

Ronald Allen (Dr. Chris Mitchel)

 

Staré britské horory, případně sci-fi horory, mají všechny společné jednu věc – primárně se jedná o interiérové filmy, které se většinou, tak z 95 % stopáže, mnohdy rovnou ze 100 % neodehrávají v exteriérech, které ani nezahlédnete z okna. Přesně to je i případ filmu „The Projected Man“, který je v podstatě celý natočen ve studiu, což ale popravdě ničemu moc nevadí.

Přístroj, který dokáže měnit životy.

Snímek „The Projected Man“ si doslova říká o to, aby se odehrával v interiérech, protože je to i podstata jeho příběhu. Máme tu vědce, máme tu experiment, který by se mohl zvrtnout – a také ž se zvrtne – a tak není potřeba běhat někde venku, stačí, že jsme spolu s postavami zavřeni ve stísněné laboratoři, kde – pokud se něco stane – tak se to týká všech zúčastněných osob.

Hlavně mít pořádnou ochranu na oči.

Doktor Paul Steiner (Bryant Haliday) a jeho asistent doktor Chris Mitchel (Ronald Allen) jsou velmi blízko tomu, aby přišly s neskutečným objevem – jsou schopni převést hmotu živých a neživých subjektů na energii, díky které následně dokážou remodelovat pokusné subjekty pomocí laseru. To by teoreticky mohlo vést i k tomu, že dovedou mrtvou hmotu přivést zpět k životu.

Nebo by to mohlo dopadnout takhle.

Jenže to by do pokusů nesměly zasáhnout finance a doktor Blanchard (Norman Wooland), který je vydírán a je nucen sabotovat Steinerův výzkum. Ten, aby předvedl skutečně skvělé výsledky, které by jeho výzkum mohl mít, zariskuje a provede experiment na sobě samém. Asi je jasné, že to vůbec nedopadne dobře, Steiner se změní a jeho jediným cílem bude jenom pomsta.

Tady i záběr s rukou.

Britský vědecko-fantastický horor „The Projected Man“ není vyloženě překvapivým filmem, drží se celkem jasné šablony vědce, který se mstí za to, že nemohl dosáhnout toho, čeho chtěl, a sám se vlastním experimentem zničil, ale tvůrcům se docela dobře podařilo spojit vědeckou fikci s hororem, a to i hororem celkem vizuálním. Když se Steiner představí ve své nové podobě, i dnes to má docela efekt.

 

Hodnocení: 60 %

 

Hororové filmy (vědci, vrazi)


Přidat komentář