The Psychic (1968)

70%
Ještě jednou Herschell Gordon Lewis, alespoň za kamerou.

The Psychic

USA, 1968, 80 minut

 

Režie: James F. Hurley

Scénář: James F. Hurley a Herschell Gordon Lewis

Hrají:

Dick Gjonola (Dan Thomas)

Robyn Guest (Ellen Thomas)

Bobbi Spencer (Bobbi)

Rhonda Reed (Lisa Thomas)

 

Tak tohle už je poslední film, na kterém se nějakým způsobem podílel Herschell Gordon Lewis a který jsem ještě neviděl. Tady je zajímavé, že se zdroje ne vždy shodnou na tom, jestli Herschell přispěl i režisérsky, ale rozhodně se postaral o to, aby byl film natočen, protože napsal scénář a nakonec se postavil i za kameru. I díky jeho přispění je snímek klasickým špatným béčkem. Ale ne až tak špatným.

 Na ženy má štěstí.

Příběh je docela dobré sci-fi, avšak rozhodně se nejedná o nic originálního. Máme zde muže, který je na první pohled obyčejný, ale jakmile dojde k nehodě a on skončí v nemocnici, začínají se u něj projevovat schopnosti parapsychického charakteru. V podstatě se stává něčím jako propojení telepata s vědmou. Tohle je prvek, který mám osobně docela rád a který mi ve filmech sedí.

 Je jich kolem něj hodně.

Film je pojat skromně, s čímž se dalo trochu počítat. Takže zde máme hlavně interiérové záběry v nemocnici nebo někde ve studiu, kde je Dan Thomas zajímavou kuriozitou. Ale je zde i příběh, který není úplně nablblý, jsou zde epizodky, které mají celkem nápad jako třeba ta s malou dívkou. Místy je snímek i vtipný, což vás může docela mile překvapit, protože opravdu není tak hloupý.

 Ale život dává zabrat.

Snímek má svou vlastní brakovou poetiku a hraje s ní docela ladně a je vidět, že tvůrci přesně věděli, co chtějí – špatný film, který však má zápletku, má příběh, má základní vypravěčské prvky a snaží se něco říct. A to se povedlo. „The Psychic“ není z těch filmů, který by měl ohromit masy, ale je to film, který dovede nadchnout fanoušky béčkových kusů, fanoušky Herschella a jemu podobných.

 Kamerou se Herschell určitě podílel.

Herschell Gordon Lewis i tímto filmem a participací na něm ukázal, jak moc dobrý béčkovým autorem byl a že mu šlo o to, aby sděloval příběhy, i když k tomu neměl nikdy dobré prostředky a spokojil se s málem. Vytřískal z toho vždy dost a za mě mu patří dík za všechno, co stvořil. I když si ho mainstream nikdy nebude připomínat, jsem za celou jeho filmografii rád. Ať odpočívá v pokoji. Nebo tak, jak by si přál.

 

Hodnocení: 70 %

Hororové filmy (béčka)


Přidat komentář