The Reptile (1966)

50%
Cosi se skrývá ve stínech a zabíjí!

The Reptile

Velká Británie, USA, 1966, 91 minut

 

Režie: John Gilling

Scénář: Anthony Hinds

Hrají:

Noel Willman (Dr. Franklyn)

Jennifer Daniel (Valerie Spalding)

Ray Barrett (Harry George Spalding)

Jacqueline Pearce (Anna Franklyn)

 

Snímek „The Reptile“, dalo by se přeložit jako „plaz“, má možná trochu moc jasný název, alespoň vzhledem k tomu, pokud si uvědomíte, že tu bude něco, co zabíjí postavy. A jelikož tu něco takového je, asi je jasné, že se k tomu ten název bude docela vztahovat. Pak už vás ani to překvapivé odhalení nečeká, protože prostě jen přijde to, s čím tak trochu počítáte. Jde jen o to, jestli bude maska dobrá.

Je z toho celý špatný.

Britský horor „The Reptile“ byl natočen pod společností Hammer Films a John Gilling se snažil o to, aby to celé vyznělo jako historický horor, aby to mělo ten správný nádech, který u jiných filmů fungoval, takový ten nádech gotického hororu, poovského hororu, ale to se daří skutečně jen částečně, místy máte pocit, že to není tolik horor, jako spíše jen ten historický film. Alespoň ze začátku.

Co se to děje?!

Harry George Spalding (Ray Barrett) a Valerie Spalding (Jennifer Daniel) se stěhují do venkovského hrabství, které patřilo Harryho bratrovi Charlesovi. Charles zemřel trochu překvapivě, hlavně vzhledem k tomu, že by v celkem dobré kondici. Ale infarkt může holt sklátit každého. Jenže jak Harry a Valerie v hrabství tráví více času, začínají víc a víc pochybovat o tom, že vina byla ve špatném srdci.

Co to sakra je?

Tajemství se postupně odhaluje, lze zde trochu mluvit o nějaké atmosféře, ale co si budeme povídat, rozhodně se nejedná o nějakou skvěle budovanou atmosféru. Je to je čekání na to, až se objeví příčina všech vražd, protože u jedné rozhodně neskončí. A vzhledem k tomu, jaké rány na těle mrtvoly nebo skoro mrtvoly mají, je skoro jasné, odkud vane vítr. Jak říkám, název je v tomhle hodě doslovný.

Asi to bude mít něco s hady.

„The Reptile“ není skvělým hororovým kouskem britské provenience, ale celkem hezky zapadá do mustru, který studio Hammer v 60. letech mělo. Bohužel tohle je film, který spíš naplňoval potřeby studia z hlediska kvantity, nikoli z hlediska kvality. Přesto lze mluvit o tom, že maska hlavního záporáka se zde docela povedla a dovede zaujmout i po více jak padesáti letech.

 

Hodnocení: 50 %

 

Hororové filmy (příšery, vrazi)


Přidat komentář