The Screaming Skull (1958)

60%
Když vás pronásleduje lebka, není to příjemné.

The Screaming Skull

USA, 1958, 68 minut

 

Režie: Alex Nicol

Scénář: John Kneubuhl

Hrají:

John Hudson (Eric Whitlock)

Peggy Webber (Jenni Whitlock)

Russ Conway (Edward Snow)

Tony Johnson (Paní Snow)

 

Nebudu tvrdit, že je snímek „The Screaming Skull“ je nějaké velké hororové dílo, ale nemůžu si pomoct, když jsem ho sledoval, padl na mě pocit, že je to docela příjemné retro a že se jedná o film, který stojí za pozornost. Je vidět, že se u něj tvůrci snažili opravdu natočit horor, i když to v konečném důsledku není provedeno nijak objevnou formou a dnes to nemá moc možností, jak ohromit.

Nejen lebka křičí.

Americký horor „The Screaming Skull“ je filmem především tří postav. Jsou zde novomanželé – Eric Whitlock (John Hudson) a Jenni Whitlock (Peggy Webber) – a pak je zde také jeho zahradník, trochu blázen Mickey (Alex Nicol), který se zdá podivínský, možná dokonce i šílený a je zdrojem nejistoty ze strany manželů. Co když je to on, kdo rozpoutává události, po nichž Jenni začíná bláznit?

Ale lebka taky.

Jenni a Eric se přestěhuj do jeho sídla, kde by mohli vést spokojený život. Jenže ona vás dovede rozhodit informace o tom, že nejste Ericovou první ženou, navíc ta první v sídle zemřela, což na vás může divně působit. A Jenni se začíná chvat divně, vidí zvláštní věci a za chvíli má pocit, že se zbláznila anebo k takovému stavu má alespoň celkem obstojně nakročeno.

Jako kdyby ji lebka pronásledovala.

Jenni začíná bláznit, Eric jí chce pomoct a Mickey je fakt divný. Je zde snaha o nějakou atmosféru, všechno se pak točí kolem jedné lebky. Hudba zde trochu moc tlačí na pilu a snaží se sama atmosféru budovat, ale ono by to za ni zvládlo i prostředí a kamera. Takhle jsou tam moc velké ruchy, které vás od dění odtahují. A jasně, scénář ve svém vedení rozhodně není dokonalý.

Když se lebka myje.

Pokud máte rádi staré horory až gotického charakteru, myslím, že je snímek „The Screaming Skull“ tím, co by vás mohlo na chvíli zaujmout. Jasně, není to žádná velká perla, není to film, který si budete pamatovat do smrti, ale přesto je to příjemné retro, které mě prostě bavilo tím svým zajímavým tahem na branku a snahou o budování atmosféry. Ta se místy docela povedla.

 

Hodnocení: 60 %

 

Hororové filmy (mysteriózní)


Přidat komentář