The Secret World

90%
V roce 2012 měl podle mayského proroctví skončit svět. Předpověď zaujala nejen okultistické šílence, ale i norskou společnost Funcom, která na ní založila ambiciózní online hru.

The Secret World
Vydal Funcom a EA v roce 2012



Tým Funcomu se vytasil s konceptem moderní multiplayerové online hry, která překročí stín klasických projektů typu "World of Warcraft". Děj zasazený do současnosti už sám o sobě hlásil "pozor, tohle je něco nového". A na to se navršily další nápady - zrušení levelování postav, absolutní svoboda ve volbě schopností, rozsáhlé detektivní mise, silný příběh.

 


"The Secret World" je pamlskem pro všechy, kteří mají rádi konspirační teorie, legendy, paranormální jevy, zkrátka "tajemný svět", který možná je a možná není. O moc v něm bojují tři hlavní zájmové skupiny - templáři, ilumináti a draci. Pod vlajkou jednoho z těchto řádů je do světa vyslán nový rekrut a to přímo do chřtánu zombie apokalypsy, která vypukla v zapomenutém koutě severoamerického kontinentu.

 

Takto nového hráče přivítá městečko Kingsmouth. Dobrou chuť.


Obrovský kus práce byl odveden při vytváření dojmu naší všední reality a jejího prolínání s fikcí. Například webovou prezentaci Kingsmouthu, prvního městečko, do jakého se hráč podívá, najdete na internetu, včetně upozornění na zajímavosti a místní obchody. Postavy nenosí žádné brnění, ale džíny a tričko, vaše spojka komunikuje až na výjimky prostřednictvím mobilu, postavy citují populární seriály a kluk na skateboardovém hřišti má účet na Twitteru a přežívá jen díky tomu, co se naučil v "Left 4 Dead".

 

Excentrický projekt lunaparku, ze kterého se stalo rejdiště duchů a zombíků.


Přístup do hry je až od 18 let a má to své opodstatnění. Hororové prvky jsou někdy hodně znepokojivé, až brutální. Speciálně na Solomonově ostrově se fanoušek temných příběhů může cítit jako v nebi. Lovecraft, Poe i King mají ve městě Kingsmouth svou ulici a celý úvodní úsek vůbec hluboce čerpá z Lovecraftovské tradice. Navíc se nachází v Maine, tedy domovině nejslavnějšího autora hororových románů, proto tu ani nechybí fiktivní spisovatel s iniciálami S. K. Objevuje se tu tolik zajímavých, nestereotypních a charakterově vytříbených postav, kterým nechybí humor (často toho nejčernějšího kalibru), že uvíznou v hlavě i po tom, co počítač vypnete.

 

Nemrtvé většinou bijete po hlavě, ale ve vypjatých situacích se z nich mohou stát spojenci.


Kromě silného a chytrého vyprávění má hra nezaměnitelnou atmosféru. Obsahuje spoustu animovaných scén, v podstatě na začátku každého většího úkolu a v hlavní dějové lince, kterými dokáže zintenzivnit pocit splynutí s okolím a dějem. Vypiplaná zvuková stránka se netýká jen trefného dabingu, ale i subtilních nástrojů vyvolání úzkosti, ať už jde o prázdné místnosti s ozvěnami hlasů dávno mrtvých, o chrochtání zombie u cesty, vítr v opuštěném lunaparku, dětské říkanky znějící z domu, kde kdysi bývala školka. Když neplníte úkoly, můžete se vrhnout na honbu za střípky dávných událostí, které jsou rozeseté po lokacích a jejichž sesbíráním odkryjete další osudy lidí a míst. V neposlední řadě "The Secret World" i dobře vypadá, ovšem za cenu vysokých nároků na výkonnost PC sestavy.

 

Radosti vlastníka domu, ve kterém straší.


Jak už bylo zmíněno výše, specialitou samou o sobě je systém získávání nových schopností. Troufám si tvrdit, že podobnou volnost v jejich výběru nenajdete v žádné jiné onlinovce. Zapomeňte na klasické rozdělení tank - healer - DPS, tady při dostatečném nasbírání zkušeností můžete být připraveni plnit podle potřeby každou z těchto rolí. K dispozici je 12 zbraní, přičemž lze používat vždy dvě zároveň, a 525 schopností, které lze dle libosti nakombinovat.
Bohužel se při uvedení hry na trh tak trochu zopakovala situace, jakou zažil Funcom už při svém předchozím projektu "Age of Conan". Očekávání u obou byla obdobně velká, ale i "The Secret World" byl spuštěn s podobným typem chyb, tedy s bugy, nedostatkem obsahu pro skupiny a slabým PvP, což poznamenalo prodej i popularitu. Kromě věkového omezení a obrovské konkurence mezi ostatními MMO se slabší výsledky dají vysvětlit i tím, že tohle není hra, kam si jdete skočit pro své daily questy a kde repetitivně plníte úkoly typu "nasbírej sto kytiček". "The Secret World" osloví spíš ty, kdo se chtějí do tajemného světa plně ponořit, koho baví číst příběhy a legendy, kdo si rád dá práci pospojovat detaily do jednoho velkého celku. A kdo ví, třeba se na tento projekt budeme za pár let dívat jako na průkopníka nové éry onlinových her.

 

 

Minimální systémové požadavky:
Windows XP/Vista/7
Procesor 2.6 GHz, Intel Core 2 DUO nebo ekvivalentní
Paměť 2 GB RAM
Grafická karta nVidia 8800 512 MB / Radeon HD3850 512 MB
Zvuková karta kompatibilní s DirectX 9.0c

Hororové hry (zombie, upíři, vlkodlaci, duchové, gore, příšery, zvířata, vědci, vrazi, děti, mysteriózní)


Přidat komentář