The Son of Kong (1933)

45%
Rychlé pokračování legendárního "King Konga", kterému chybí lepší příběh.

The Son of Kong

USA, 1933, 70 minut

 

Režie: Ernest B. Schoedsack

Scénář: Ruth Rose

Hrají:

Robert Armstrong (Carl Denham)

Helen Mack (Helene Peterson)

Frank Reicher (Kapitán Englehorn)

John Marston (Kapitán Nils Helstrom)

 

Snímek vznikl ve stejném roce, jako jeho geniální předchůdce „King Kong“. Vzhledem k tomu, že „King Kong“ byl trikově naprosto úchvatným snímkem, který nemá daleko do dvou hodin, bylo jasné, že o půl hodinu kratší snímek „The Son of Kong“ mu nebude sahat ani pro kotníky. Tvůrci neměli pořádně čas připravit větší množství trikových sekvencí, a tak se většinu doby budeme muset spokojit s klasickým herectvím, malými scénami a minimem herců.

Posádka se zase dává dohromady.

Vzhledem k tomu, že zde máme postavy z prvního filmu a dokonce i hrané stejnými herci, je logické, že půjde o přímo pokračování „King Konga“. O tom nás také hned přesvědčí Carl Denham, který se zmiňuje o tom, jak mu tragédie s Kongem zničila život. Podobně je na tom i kapitán Englehorn, a tak se společně vydávají zpátky do exotických oblastí. Nejprve jen proto, aby unikli, ale ono si je dobrodružství vždycky najde.

Vizuálně místy zajímavé.

Od této chvíle se z filmu stává pořádná slátanina, a to myslím z hlediska scenáristického. Sházejí se postavy, které jsou známé nebo nové a naprosto zbytečné, jen aby se našel nějaký důvod, proč se na Ostrov lebek vrátit. To se nakonec skutečně stane, protože muž, který Denhamovi poskytl mapu Ostrova lebek, filmaře i kapitána Englehorna přesvědčí o tom, že na ostrově je stále obrovský poklad, který tam nechali. A tak je nezbytné se tam vrátit. Poučení z prvního filmu jde vniveč.

Podej pac.

Tvůrci od začátku věděli, že nemají po ruce rozpočet, který byl třeba, stejně jako neměli dostatek času. Chtěli využít toho, že „King Kong“ v kinech zaujal. Co si budeme povídat, „The Son of Kong“ je čistě komerční tah, snaha znovu přilákat diváky do kin na něco, co bylo úspěšné. Já vím, že takhle filmový byznys funguje, ale stejně si nad tím musím někdy postesknout. Je mi líto, že umění, že snaha dát divákům něco víc, něco zajímavého, plného, jsou podřazeny tomu, že se studia snaží z lidí dostat víc peněz. No jo, jsem v tomhle pořád trochu naivní.

Bitvy mezi monstry prostě baví.

Jakmile – po celé tři čtvrtě hodině – dojde na první trikové sekvence, dostává se vám jiného filmu, zajímavějšího, který ale postrádá nápad. Je to jen kopie toho, co jste viděli v „King Kongovi“. Ano, ty souboje mezi obřími zvířaty jsou pořád technicky skvělé a vy vidíte, jak se již v té době dařilo trikově všechno zvládnout, ale nic to nemění na tom, že už jste to jednou viděli, navíc o něco lépe. Jedinou přidanou hodnotou je pak humor, který se snažil diváky rozesmát, ale bohužel celkem dětinsky. Škoda, kdyby se počkalo, tak rok, dva, mohlo se natočit hodnotnější pokračování.

 

Hodnocení: 45 %

Hororové filmy (příšery, béčka)


Přidat komentář