The Stranger (2014)

60%
Cizinec v chilském hororu.

The Stranger

Chile, 2014, 93 minut

 

Režie: Guillermo Amoedo

Scénář: Guillermo Amoedo

Hrají:

Cristobal Tapia Montt (Martin)

Lorenza Izzo (Ana)

Luis Gnecco (De Luca)

Ariel Levy (Caleb)

 

Chilský horor v produkci Eliho Rotha, kterému se očividně Jižní Amerika zalíbila a nejen, že zde natočil nějaké své filmy, respektive filmy, kterým psal scénáře, ale sám je produkuje a pomáhá svým jihoamerickým přátelům dostat se na severoamerický a následně i světový trh. Spolupráce Eliho Rotha s Guillermem Amoedem tak není první a společně dělali i na filmu Aftershock, i když tam oba jako scenáristé.

 Nebezpečný muž.

„The Stranger“ neboli „Cizinec“ je autorským dílem Guillerma Amoeda, ale při sledování by vás asi ani nenapadlo, že je tenhle autor Chilan. Mluví se zde anglicky, prostředí je americké a celkově vizuální stránka odpovídá současnému nejlepšímu vizuálnímu standardu bez toho, aby bylo nutné do filmu propašovat jakékoli digitální triky, protože snímek to nepotřebuje. Vystačí si s klasickým gore.

 Není nemocný?

Film „The Stranger“ má ale zajímavě pomalé tempo, které byste od něj nečekali. Tempo pak určuje i to, s jakou kadencí jsou dávkovány drastičtější scény. Nejedná se o něco extra krvavého nebo hnusného, ale na slabší povahy to přece jen dovede celkem snadno zapůsobit. Už jen proto, že v hlavním dění je určitá nákaza nebo infekce, či co to vlastně je. Guillermo Amoedo ji ale pojímá celkem originálně.

 Tenhle je určitě nemocný.

Martin (Cristobal Tapia Montt) přichází do malého městečka, aby zde našel svou ženu. Záhy zjišťuje, že její osud byl tragický a ona zemřela. Ale proč? Co se vlastně stalo? Než tohle pořádně zjistí, setká se s místním magorem, který ještě se dvěma kámošema uzná za vhodné, že Martin potřebuje pořádně nakopat. Jenže druhý den je magor, mimochodem syn místního policajta, nalezen s velmi zlými zraněními po celém těle. Hon na vytáhlého vousatého muže, který má jedno tajemství, může začít.

 Obvazy ho nezastaví.

„The Stranger“ vás dokáže svým neskutečně pomalým tempem unudit. Překvapivě to není ani film, který by měl nějaké nečekané zvraty, naopak jede v poměrně jasné rovině a nějak neohromuje. Jenže to, co je podáváno, je přece jen nepříjemné a vy nevíte, jak moc zlé to ještě může být. Není to až tak zlé, jak by mohlo, ale „The Stranger“ je fajn jednohubka, která je obecně podceňována.

 

Hodnocení: 60 %

Hororové filmy (vrazi, mysteriózní)


Přidat komentář