The Vatican Tapes (2015)

40%
Vatikánské pásky odhalují další relativně obyčejné vymítání.

The Vatican Tapes

USA, 2015, 91 minut

 

Režie: Mark Neveldine

Scénář: Michael C. Martin, Christopher Borrelli a Chris Morgan

Hrají:

Olivia Taylor Dudley (Angela)

John Patrick Amedori (Pete)

Dougray Scott (Roger)

Michael Peña (Otec Lozano)

 

„The Vatican Tapes“ na první pohled vypadají jako klasickým exorcistickým filmem, kde samozřejmě nesmí chybět dva kněží, kteří se budou starat o to, aby se dívka napravila a aby z ní ďábel odešel a zanechal všeho špatného, co činí. Trochu smutné je, že tohle je skutečnost, která zůstane i na druhý pohled a film „The Vatican Tapes“ opravdu není nic jiného než standardem v žánru.

 Tohle bych na půdě nechtěl.

Angela (Olivia Taylor Dudley) je vlastně celkem normální holka. Zrovna slaví svoje narozeniny, má přítele Peta (John Patrick Amedori) a na narozeniny přijde i její otec Roger (Dougray Scott). Otec není zrovna moc nadšený z toho, že má Angela přítele, který mu přijde jako povaleč, ale co má dělat. Navíc na řešení má trochu jiné věci – Angela začíná být hodně divná, agresivní, nebezpečná.

 Sama je vyděšená.

Sledujeme klasický nástup nějaké nemoci, která se samozřejmě projevuje i podivnou aktivitou, takže divák už dobře ví, že tady půjde o nějaké posednutí. Kněží v čele s otcem Lozanem (Michael Peña) si na to musí přijít sami, ale i oni k tomu dojdou a nakonec se rozhodnou přistoupit k vymítání. To není v podstatě ani stěžejní částí filmu, ale samozřejmě nechybí.

 Ale v klidu, exorcisti už jsou na místě.

Smyslem filmu je jeho pointa, která není vyloženě skvělá, to zase ne, ale přece jen je to trochu doslovnější konec, než jak jsme u vymítačských filmů zvyklí. Přesto to nepřináší do žánru vyloženě něco nového a není to schopno z filmu udělat něco lepšího, než čím ve skutečnosti je. Je to prostě až moc obyčejné a nedokáže to v žánru ukázat vůbec nic nového. Takové filmy až moc snadno zapadnou.

 To je výraz...

„The Vatican Tapes“ nepřináší ani humor, který by se dal třeba díky přítomnosti Michaela Peñi očekávat. Není zde prostě nic, co by film nějak vyčlenilo. Snímek není špatně natočen, ale nemá v sobě nic, co by bylo trochu jiné, co by vás přimělo si myslet, že má pořád ještě smysl točit vymítačské filmy. Už dlouho jsem neviděl nějaký, který bych ocenil. „The Vatican Tapes“ je jen dalším z mnoha.

 

Hodnocení: 40 %

Hororové filmy (satan)


Přidat komentář