The Veil (2016)

70%
Film o jedné sektě, který mě bavil.

The Veil

USA, 2016, 93 minut

 

Režie: Phil Joanou

Scénář: Robert Ben Garant

Hrají:

Jessica Alba (Maggie Price)

Lily Rabe (Sarah Hope)

Thomas Jane (Jim Jacobs)

Aleksa Palladino (Karen Sweetzer)

 

Obsazení snímku „The Veil“ se mi líbilo na první pohled, protože Jessica je v hororech docela dobrá a Thomas Jane je fajn v podstatě všude. Byl jsem zvědavý na to, o čem snímek vlastně bude, protože jak je u mě dobrým zvykem, příliš si toho o filmech dopředu nezjišťuji, samozřejmě pokud to není něco, o čem slyšíte na každém kroku. A tak jsem byl snímkem „The Veil“ docela mile překvapen.

 Je prostě neodolatelný. V tom špatném smyslu slova.

Na začátku filmu máme informace o jednom masakru, který byl proveden v rámci sekty. Jim Jacobs (Thomas Jane) byl natolik silnou osobností, že přiměl muže a ženy, aby se otrávili, aby otrávili i své děti, a pak prostě zemřeli. My se přesouváme o 25 let dále a zaměřujeme se na Maggie Price (Jessica Alba), která chce o událostech natočit film a případně ještě najít videozáznamy, které se niky nenašly, ale které by měly existovat.

 Ani rozmlácení není konec.

Maggie má k ruce Sarah (Lily Rabe), což by měla být jediná přeživší celého masakru. Jenže Sarah si nic nepamatuje. Maggie trochu doufá, že návrat na místo činu rozjitří vzpomínky, které v sobě snad Sarah má někde uzamčené. Jenže jak se ukáže, filmaři narazí na něco jiného, temnějšího, co se za celým masakrem skrývá. Nejprve ale pěkně postupně odhalujeme, co se tenkrát stalo.

 Chce jen znát pravdu.

Jsou zde flashbacky, jsou zde podivné události v současnosti a tempo graduje a postupně se odhaluje pravda. Snímek „The Veil“ není úplně originální, v některých aspektech je celkem předvídatelný, ale téma sekty, a to, jak je podáno, se mi zamlouvalo. Nemluvě o tom, že Thomas Jane je v roli zbožňovaného vedoucího sekty naprosto úchvatný. Svůj part prostě zahrál skvěle.

 Tomu se říká zlej ksicht.

„The Veil“ je snímek, který mě bavil díky svému tématu a také díky tomu, že je ono odhalování tajemství dobře gradující, není hned přesně jisté, o co půjde a jak to skončí. Proto musím snímku dát víc procent, protože podle mě si to prostě zaslouží. Je to trochu jiný pohled na sektu, trochu jiný pohled na téma duchů a paranormálních schopností, kdy nic není jisté. A poslední monolog Jima Jacobse je prostě mrazivý.

 

Hodnocení: 70 %

Hororové filmy (duchové, vrazi)


Přidat komentář