Thomas Ott: The Forest

65%
Autorem článku je Daniel Palička Důkaz, že i atmosférický komiksový horor je možné vyprávět beze slov.
> Scénář: Thomas Ott
Kresba: Thomas Ott 
 
Thomas Ott je švýcarský komiksový kreslíř a scenárista narozený v Curychu. Jeho tvorba se vyznačuje pochmurným hororovým vizuálem, specifickou tísnivou atmosférou a zápletkami, jež vám dovedou nahnat husí kůži. Jde o netradičního tvůrce, protože se ve svých příbězích věnuje vážným, leckdy až depresivním tématům, která vás nenechají chladnými. Nejinak tomu je i v případě grafického románu “The Forest”, na který se dnes blíže podíváme. Měli byste si jej přečíst? 
Obálka komiksu
Komiks pojednává o mladém chlapci, který se jednoho nešťastného dne vydá do temného lesa, kde si projde stezkou odvahy. A to doslova! V lese na něj číhají různé nástrahy, které musí překonat, aby dospěl k cíli. Co jej na konci jeho výpravy čeká? Má se na co těšit? A vůbec - přežije, nebo zemře?      
 
“The Forest” je uzavřená povídka, na níž musím především pochválit úžasný, skutečně depresivní vizuál, jenž je pro tvorbu Thomase Otta tak příznačný. Stvůry, jež se v průběhu vyprávění objeví, vypadají hrozivě a jde z nich strach. Z každé stránky na vás přímo dýchá beznaděj, protože atmosféra tajemného lesíku je od začátku až do konce perfektně vykreslena. Využití černé a bílé navíc pomáhá k tomu, aby ve vás tísnivé vyprávění o to víc rezonovalo a zanechalo ve vás pocity hrůzy a zmaru. Ott zkrátka umí pracovat s napětím a na výsledném produktu je to skutečně znát. 
Ukázka z komiksu
Osobně se ještě musím pozastavit u faktu, že celé dílo je vyprávěno pouze pomocí celostránkových ilustrací, v nichž není použita ani jedna dialogová bublina, což nebylo na škodu. Naopak to scénáři ještě více prospělo - v ději se totiž nevyskytují zbytečně natahované dialogové pasáže, díky čemuž se může Ott plně věnovat postupnému směřování zápletky a navození pocitu strachu. Zážitek z četby je díky tomu mnohem intenzivnější a postupné budování mrazivé atmosféry funguje na jedničku. “The Forest” je zkrátka dokonalým důkazem, že k odvyprávění atmosférického hororu není potřeba hromada dialogových rámečků a bohatě stačí vyprávět obrazem. 
Ukázka z komiksu
V čem každopádně komiks silně pokulhává, je zápletka. Neberte mě špatně, Thomas Ott v žádném případě nenapsal podprůměrné dílo. Čtenářům naservíroval kratičký třicetistránkový příběh, jenž příjemně odsýpá a ve kterém nechybí zajímavé nápady. A co víc má hned několik vrstev - konzumní čtenáři slupnou dobrodružství malého kluka jako malinu, ti pozornější si ovšem všimnou hlubšího poselství, které - alespoň dle mého skromného názoru - není těžké rozklíčovat. Nicméně přemýšlím, jestli takhle malý rozsah není trochu málo. Ano, scénář není špatný, ba naopak, ale vůbec nemá šťávu. Postrádá výraznější momenty překvapení nebo cokoliv, co by čtenáře aspoň trochu posadilo do kolen. Jde o dobře odvyprávěný příběh, který má všechno, co by kvalitní horor měl mít. Jen mám pocit, že jeho potenciál nebyl zcela využit.   
Ukázka z komiksu
“The Forest” je kratičká povídka, která má bezpochyby hloubku a minimálně svým úžasným děsuplným vizuálem vás ohromí, nepřináší ovšem nic dechberoucího nebo kdovíjak objevného. Ano, zápletka sice příjemně plyne a leckdy vás dovede překvapit, občas dokonce lehce šokovat, nejedná se však o žádný zázrak. Je to solidně odvedené řemeslo, nic víc. A čistě subjektivně si myslím, že cena, za jakou se třicetistránkový komiks prodává, je vážně přemrštěná. Pokud si “The Forest” chcete pořídit, doporučil bych počkat na pořádné slevy - plnou pálku za něj raději nedávejte. 
 
Hororové knihy


Přidat komentář