Tiché místo (2018)

95%
Jeden z nejlepších hororů poslední doby se vyplatí vidět.

Tiché místo

A Quiet Place

USA, 2018, 90 minut

 

Režie: John Krasinski

Scénář: Bryan Woods, Scott Beck a John Krasinski

Hrají:

Emily Blunt (Evelyn Abbott)

John Krasinski (Lee Abbott)

Millicent Simmonds (Regan Abbott)

Noah Jupe (Marcus Abbott)

 

Jasně, že na film „Tiché místo“ jsem šel proto, že se o tom hodně mluví, že se to vychvaluje, kam až oko dohlédne, že se na film pěje chvála. Přece jen, zase není tolik hororových filmů, které by se až tak oslavovali a zaujali i širší publiku. Takže jsem se vypravil do kina. S klidem mohu říct, že pozitivní kritiky nepřehánějí a snímek „Tiché místo“ je skutečně skvělou ukázkou moderního hororu.

Hlavně potichu.

Americký snímek „Tiché místo“ je skvělý i proto, že je svým způsobem originální. Jasně, na první pohled je to v podstatě klasický monster horor, který je střihnutý survivalem, takže se jedná i postapokalyptický snímek. Jenže to má originální nápad a skvělé pojetí, které na sebe vrší jednu kritickou událost za druhou, a to od samotného začátku, kde je scéna, která dovede diváka rozebrat. Přitom není nijak explicitní. O to je silnější.

Být hluchá v tomhle světě je nebezpečné.

Abbottovi jsou rodina, která se navzájem miluje. Žijí spolu na samotě, ale ne proto, že by za každou cenu vyhledávali ticho, i když to je naprosto nezbytnou součástí jejich života. Jde o to, že světem se procházejí tvorové, které snad není možné zabít. Roztrhají člověka na kusy a je hotovo, jdou dál. Lidé proti nim mají jedinou výhodu. Monstra jsou slepá a orientují se jen podle zvuku.

Ticho je prostě důležité...

Ticho je skutečně nedílnou součástí filmu a je zde využito naplno. Postavy většinou šeptají, případně jen otevírají ústa, uslyšíme je normálně mluvit jen v jedné dvou scénách. Do toho je zde dívka, která neslyší, žena, která bude rodit, chlapec, který je nešikovný, chlapec, který prostě nechápe, co za nebezpečí kolem číhá. John Krasinski ve svém filmu využívá ticho a zvuk v parádní symfonii, která je nesmírně děsivá a tíživá.

...což někdo nedovede pochopit.

Jasně, film „Tiché místo“ hraje na to, že jsou zde lekačky, někdy trochu prvoplánové, ale fungují. A funguje i neskutečně tíživá atmosféra, kdy i samo v kině se snažíte ani neceknout, protože co kdyby, že jo. Do toho jsou zde výborné herecké výkony, kdy hlavně mladá Millicent Simmonds je neskutečná a je naprosto jedno, že hluchou hrát nemusí. Táhne snímek „Tiché místo“, který si veškerou pozornost zaslouží.

 

Hodnocení: 95 %

 

Hororové filmy (příšery, survival, děti)


Přidat komentář