To the Devil a Daughter (1976)

60%
Christopher Lee prostě záporáky uměl.

To the Devil a Daughter

Velká Británie, Západní Německo, 1976, 95 minut

 

Režie: Peter Sykes

Scénář: Christopher Wicking, John Peacock a Gerald Vaughan-Hughes podle románu Dennise Wheatleyho

Hrají:

Richard Widmark (John Verney)

Christopher Lee (Otec Michael Raynor)

Honor Blackman (Anna Fountain)

Denholm Elliott (Henry Beddows)

 

Snímek „To the Devil a Daughter“ je jedním z posledních, které studio Hammer natočilo ve své nejlepší éře, tedy v tobě od 50. do 70. let. Nejedná se o snímek, který by byl špatný, i když si rozhodně nějak závratné hodnocení nevysloužil a je spíše považován za něco, co Hammer ještě natočil, i když už moc neměl z čeho brát. Já si přesto myslím, že je tenhle film pořád docela povedenou ukázkou satanského hororu.

Patnáctiletá jako jeptiška... Tvůrci si splnili fetiš.

Hlavní postavou – tedy pokud počítáme ty kladní hrdiny – je spisovatel John Verney, který se dostane k informacím, že existuje jakýsi kult, který vzývá Satana. Asi by na tom nebylo až nic tak divného, kdyby se nezdálo, že tenhle kult to myslí vážně a zná způsob, jak Pána temnoty dostat na povrch Země způsobem, který je celkem jednoduchý. Prostě se pro Antikrista musí najít správná lidská schránka.

Otec se o tebe postará.

Hlavní postavou – pokud se podíváme na druhou stranu spektra, tedy toho zlého – je otec Michael Raynor (můj oblíbenec Christopher Lee). Ten byl exkomunikován z církve a místo toho, aby dál pokračoval v šíření slova božího, chce mít vhodné tělo pro Satanův nástup. A vypadá to, že takové tělo našel. Měla ba jím být mladá Catherine Beddows (tehdy patnáctiletá Nastassja Kinski).

Všechno bude v pořádku.

Děj se odehrává pak celkem jednoduše. Otec Michael chce dívku pro sebe, John Verney ji chce zachránit před tím, aby do ní Pán pekel vstoupil. Je to nerovný souboj, ale oba herci podávají skvělé výkony a film „To the Devil a Daughter“ má scény, které mě zaujaly. Obětování je tu velmi drsné, stejně jako různé rituály, které mají silný erotický nebo přímo sexuální podtext.

Krve si nevšímej.

Nemyslím si, že si britsko-německý snímek „To the Devil a Daughter“ zaslouží až takovou kritiku, rozhodně se na něm dá najít docela dobrého. Jasně, příběh není originální a místy se může zdát trochu rozvleklý, ale finální rozuzlení je skvěle natočeno, as to včetně výborného vizuálního zpracování. Herecké výkony dvou hlavních mužských představitelů jen podtrhávají skutečnost, že na tenhle film se dá dívat.

 

Hodnocení: 60 %

 

Hororové filmy (vrazi, satan)


Přidat komentář