Trashsploitation (2018)

20%
Trailery na fiktivní filmy se točí poslední dobou ve velkém.

Trashsploitation

Velká Británie, 2018, 170 minut

 

Režie: Glenn Berggoetz, Dustin Ferguson, Jason Figgis, Tony Newton, James Bickert, Ron Bonk, Sophia Cacciola, Michael Leo Centi, Charles Vick Duncan, Michael J. Epstein, Donald Farmer, Jason Impey, Kasper Lewis, Paul M. McAlarney, Richard Mogg, Joaquin Montalvan, George Nevada, Brian O'Hara, John Polonia, Mark Polonia, Tim Ritter, Chris Seaver a Todd Sheets

Scénář: Tony Newton

Hrají:

Wednesday Alice Edrie

Libby Baker

Will Beckingham

Lilith Beest

 

Snímek „Trashsploitation“ je součástí rozsáhlejší série, která není nutně spojena stejnými tvůrci, není nutně zaměřena na jednu skupinu, ale spojuje ji téma. Pokud uvedu další název filmu, který se v distribuci také objevuje, bude to o něco jasnější. Tím názvem je „Grindsploitation 5: Trashsploitation“. Ano, tohle je vlastně film poskládaný z fiktivních trailerů.

Prostě umyvadlo.

Tradici fiktivních trailerů založil společný projekt Quetina Tarantina a Roberta Rodrigueze, který nesl název „Grindhouse“ a vracel se k béčkovým filmům, a to jak pojetí, tak právě i těmito trailery, které doplňovaly jejich dva hlavní filmy. Od té doby (to se psal rok 2007) se další tvůrci rozhodli, že ty fake trailery byly vlastně docela dobrý nápad a že by se v tom dalo pokračovat.

Kvalita obrazu je záměrně špatná.

Snímek – nebo spíše hororová filmová antologie – „Trashsploitation“ ukazuje, kam až to došlo, a to myslím rozhodně v tom negativním smyslu slova. Tvůrci na sebe prostě jen vrší v podstatě krátké filmy, v mnohém se to trailerům ani nepodobá, snaží se tam zachovat určitou patinu, aby to bylo jako retro, ale ve skutečnosti se jen filtry mnohdy snaží zakrýt svoje neumětelství.

Skoro všechny filmy mají záměrně špatnou kvalitu.

Většina filmů, které jsou součástí antologie „Trashsploitation“, se zaměřuje na úchylnost a hnus. Toho skutečně hororové, byť jen náznaky, zde moc není. Ale dobře, to by samo o sobě tak nevadilo. Tohle je „Trashsploitation“, ten trash je tam v názvu. Jen je škoda, že většina těch filmečků v sobě obsahuje humor, který je tam až téměř iritující a nepřitažlivý. Jenže tvůrci neví, jak z toho ven.

Ten název Trashsploitation je na tom možná nejlepší.

Pokud máte tyhle filmy rádoby trailery rádi, klidně se na ně podívejte, ale popravdě, mnohem zajímavější je mrknout na něco českého, na nějakou českou nezávislou tvorbu, protože v mnoha ohledech je lepší, propracovanější, a to i přesto, že v ní humor také často najdete. „Trashsploitation“ ničím nepřekvapí, nemá v sobě nic zajímavého, v tom množství se i to dobré ztratí.

 

Hodnocení: 20 %

 

Hororové filmy (gore, hnus, vrazi)


Přidat komentář