Twilight sága: Zatmění (2010)

30%
Třetí díl není o nic lepší než ty předchozí, ale ti, co tohle mají rádi, dostanou přesně to, co chtějí.

Twilight sága: Zatmění

The Twilight Saga: Eclipse

USA, 2010, 124 minut

 

Režie: David Slade

Scénář: Melissa Rosenberg podle románu Stephenie Meyer

Hrají:

Kristen Stewart (Bella Swan)

Robert Pattinson (Edward Cullen)

Billy Burke (Charlie Swan)

Taylor Lautner (Jacob Black)

 

David Slade měl své zkušenosti s upířím žánrem, protože právě on převedl do filmové podoby komiks „30 dní dlouhá noc“. Když se však podíváte na tyhle dva filmy, myslím „30 dní dlouhá noc a „Twilight sága: Zatmění“, uvědomíte si, že snad ani není možné, aby to točil jeden člověk. Pravda, ano „30 dní dlouhá noc“ není dílem naprosto mistrovským, ale jako drsný horor s dramatickou zápletkou funguje dobře. V případě „Zatmění“ ale divák dostává naprosto něco jiného.

Povedená rodinka.

„Twilight“ je obecně velmi stylizovanou sérií a je v podstatě jedno, jaký režisér bude natáčet, protože je potřeba dodržet určitá specifika Je nutné, aby všechno vypadalo dobře, a není tak rozhodující, jestli má režisér vlastní vizi. Tohle je čistě produkt komerce a jako takový musí být monotónní. Když se ve čtvrtém filmu tvůrci pokusili o něco drsnějšího, rozhodně se to povedlo, ale zároveň bylo poznat, jak moc to vyčnívá. Trojka nic takového nemá a je přesně taková, jak se očekávalo. Stylizovaná.

Koho si vybere?

Bella měla po prvním díle jasno. Jejím vyvoleným je Edward, upír, kterého miluje tak, že při každém pohledu na něj vypadá jako afektovaná nymfa, kterou zrovna drží na odvykačce. Koneckonců, ani Robert Pattinson zrovna nemá moc co hrát a jeho pohledy jsou skutečně pouze pro fanynky, které z něj musí jít do kolen. Nebo na kolena? Ale tak o tomhle to je. „Zatmění“ je další dílek do skvěle promyšleného marketingového produktu, kdy jen v Americe si na sebe snímek vydělal v podstatě pětkrát, pokud nebudeme počítat náklady na marketing. „Twilight“ je skvěle cílený projekt, to se mu prostě nemůže vzít.

Asi už si vybrala.

Co na tom, že dějově je snímek snad ještě prázdnější než filmy předchozí. Bella ve druhém poznala, že má ráda ještě Jacoba, který je tak mimochodem vlkodlak. Ve třetím díle se musí rozhodnout, který z těch dvou podivínů bude její vyvolený. Vzhledem k tomu, že volba je jasná už od začátku, musí se příběh trochu něčím ozvláštnit. To se mělo stát díky linii Victorie, upírce, která po Belle jde proto, že ona může za smrt jejího milého Jamese. Mohli jste být svědky v prvním filmu. Tady se prázdné dějové linie skutečně vlečou.

A jéje, tohle nevypadá dobře. Jak to asi dopadne...

Tohle prostě není něco, co by mělo diváka bavit dvě hodiny. Je zde zaměřeno na emoce, ale pokud je tomu tak, v tomhle by měl být film univerzální. Jenže je pro fanoušky, respektive pro fanynky knižní předlohy. Ty mohou prožívat osudy svých oblíbených postav, ale jejich slabá drobnokresba a v podstatě i plochost vedou k tomu, že nezaujatý divák z toho nic nemá. Film je prostě kalkul, a to kalkul dostatečně dobrý na to, aby zaujal přesně toho, koho měl.

 

Hodnocení: 30 %

Vaše komentáře

Veronika
Hm, opět nesouhlasím s hodnocením. 30 % je fakt málo. Trojka Twilightu je nejslabší, to uznávám, ale 30%? Kde to žijeme? Co tam chybí? Jsou tam emoce, láska, napětí, bojový scény a navíc to dobře skončí. Natočený je to dobře, a o tom, že Bella i Edward koukají tak jak koukají, to je asi scénář nebo knižní předloha. Zatmění minimálně na 60%.
Veronika 03.12.2013 08:35:22 Reagovat Přidat nový komentář
Martin Štefko
Ono jde spíš o to, jak je to prezentováno a on v podstatě každý záběr je neskutečný kýč, navíc tempo je velmi pomalé, a to i v akčnějších sekvencích.
Martin Štefko 03.12.2013 08:37:08 Reagovat Přidat nový komentář
Hororové filmy (upíři, vlkodlaci)


Číst komentáře