Údolí smrti (1982)

55%
Jeden malý chlapec, kolem kterého se hromadí mrtvoly. Anebo někdo jiný roztočil spirálu smrti?

Údolí smrti

Death Valley

USA, 1982, 87 minut

 

Režie: Dick Richards

Scénář: Richard Rothstein

Hrají:

Paul Le Mat (Mike)

Catherine Hicks (Sally)

Stephen McHattie (Hal)

Wilford Brimley (Šerif)

 

Horory s dětmi jsou vždy takové vděčné, protože v jejich případě je možné vzbudit hrůzu dvěma způsoby – buď je dítě oběť, což je samo o sobě pro diváka velmi nepříjemné, protože nevinnost je u dítěte ještě znásobena, anebo je dítě příčinou zla, což děs také násobí, a to právě díky tomu, že děti považujete za nevinné a nikdy byste si nemysleli, že by byly schopné zla. No nikdy, horory už vás asi vyléčily.

Takový nevinný kukuč.

A jak je to s malým Billym (Peter Billingsley) ve snímku „Údolí smrti“? Billy zrovna neprochází jednoduchým obdobím Jeho otec odchází od matky, už spolu prostě nechtějí být, a chlapec má zůstat s matkou, která se aktuálně se svým přítelem chystá na dovolenou mimo město, kde Billy moc být nechce. To je docela dost důvodů k tomu, aby se cítil naštvaný. Hodně naštvaný...

Pěkná scéna na začátek.

Ale snímek „Údolí smrti“ není o tom, že se Billy mstí, že v sobě něco probudí, něco temného. I když Peter Billingsley rozhodně měl ksichtík na to, aby svou nevinností zastřel něco zlého v sobě, Billy je ve skutečnosti obětí, tedy potenciální obětí. S matkou a jejím přítelem se vydávají do kalifornské pouště, kde navštíví westernové městečko, ale také objeví karavan, kde už leží tři mrtvoly.

Už ani ten komparz není nic moc...

V oblasti řádí vrah, a tak se horor „Údolí smrti“ stává vlastně celkem klasickým slasherem, kde jde o přežití, protože smrt čeká z rukou šílence, který se nebojí zabíjet. Hned ty první vraždy jsou celkem zajímavé, nápaditě natočené, kdy se spojuje záběr na sexy mladou ženu a možnost sexu s tím, že to vše bude přerušeno hrůzou, která je až příliš blízko. Skvěle natočená scéna, která už není v rámci filmu překonána.

Šerif je hodný člověk.

Americký film „Údolí smrti“ má vlastně celkem klasickou slasherovou linku, která nakonec ničím moc nepřekvapí, což je docela škoda, protože ze začátku to skoro i vypadalo, že by to mohlo být nápadité. Nakonec je to jen Billy, který drží film pohromadě a který vás přiměje, abyste se o něj alespoň strachovali, když nic jiného. Film směle spěje skoro do podprůměru, ale nakonec to zachraňuje finále.

 

Hodnocení: 55 %

 

Hororové filmy (survival, vrazi, děti)


Přidat komentář