Una notte al cimitero (1987)

40%
Lamberto Bava a Dardano Sacchetti a další jejich televizní hororový kousek.

Una notte al cimitero

Itálie, 1987, 90 minut

 

Režie: Lamberto Bava

Scénář: Dardano Sacchetti a Lamberto Bava

Hrají:

Gregory Lech Thaddeus (Robin)

Lea Martino (Tina)

Beatrice Ring (Micky)

Gianmarco Tognazzi (Johnny)

 

Lamberto Bava a Dardano Sacchetti jsou tvůrci menší série filmů, které jsou souborně označovány jako „Brivido giallo“. Jedná se o čtveřici filmů, které byly natočeny v letech 1986 a 1987. Na Necronomiconu již byl recenzován snímek „Večeře s upírem“, i na ostatní se snad dostane. „Una notte al cimitero“ byl pak první, který byl vysílán, a je to taková poměrně klasická děsivá historka, která má gotické prvky, stejně jako prvky klasického italského hororu té doby.

 Slez v jedné divné hospodě.

Lamberto Bava je známý tím, že se do svých filmů snaží nějakým způsobem vpašovat humor, což se mu daří s různou úspěšností. V případě snímku „Una notte al cimitero“ je ta úspěšnost přece jen nižší, protože film vyznívá docela tuctově a jeho postavy velmi silně protivně, a to už od začátku. Je to přesně taková ta skupina otravných mladých, která by klidně mohla hrát v „Beverly Hills 90210“. Sledovat je hodinu a půl, jak se snaží přežít, není až taková zábava, i když se Bava a Sacchetti snažili.

 Seance pokračuje.

Základní zápletka je poměrně provařená. Skupina pěti lidí cestuje na místo, které nám může být celkem ukradené. Důležité je to, jak probíhá cesta. Ta se zdá nejprve v pořádku, ale pak se najednou objeví mlha a je jasné, že musí přijít nějaký problém. K tomu také dojde, protože postavy se musejí dostat na místo, kde bude probíhat většina děje. Je to v podstatě něco jako hřbitov, i když je v podzemí. Zde mají strávit jednu jedinou noc, aby mohli získat poklad, který jim slíbil podivný hospodský v jedné taverně, na niž narazili.

 Rozhovor je ještě intenzívnější.

Je vidět, že se „Una notte al cimitero“ snaží navázat na vlnu amerických gotických hororů, ale chce je pojmout trochu jinak, zábavněji, možná je i trochu parodovat, i když o úspěšné parodii bych tady asi moc nemluvil. Jsou zde zajímavé prvky, ale celistvě je příběh nefunkční, protože pirátské prostředí taverny nějak nezapadá do celé logiky. Vede to k tomu, že se na snímek moc dobře nekouká a prostě nebaví.

 A jde se na to.

„Una notte al cimitero“ je film, který dokáže nadchnout svými maskami, které jsou – zase ne až tak moc překvapivě – skutečně dobré, ale pro jednotlivé scény nejsou až tak důležité, jen jsou prostě efektní. Trochu možná překvapí finále, i když i to je v duchu gotického hororu. „Una notte al cimitero“ je film, který je určen spíše radikálním fanouškům italské kinematografie, protože si nemyslím, že by zrovna tenhle horor měl potenciál zaujmout i někoho jiného.

 

Hodnocení: 40 %

Hororové filmy (duchové, béčka)


Přidat komentář