V domě (2016)

60%
Co je v domě, není pro mě. Anebo v tomhle případě spíš: Co je v domě, to mě může chtít zabít.

V domě

Crawlspace

USA, 2016, 88 minut

 

Režie: Phil Claydon

Scénář: Gary Dauberman

Hrají:

Michael Vartan (John Alexander)

Erin Moriarty (Hannah Alexander)

Nadine Velazquez (Melanie Alexander)

Ronnie Gene Blevins (Ray Walsh)

 

Je to druhý film v řadě, jenž se v originále jmenuje Crawlspace, který jsem viděl. I když tenhle je někdy také uváděn jako „Within“, ale to Crawlspace se k němu přece jen hodí víc, protože právě odsud, tedy v omezeném prostoru, jenž se v tomhle případě nachází v amerických domech, kde i za stěnami je dostatek místa pro to, aby tam mohlo něco žít. Něco, co vás může strašit.

Kam si ji asi nese?

Snímek „V domě“ začíná hodně tradičně, kdy se do nového domu stěhuje mladá rodina. On má dceru Hannah z předchozího vztahu, ona si s ním i s jeho dcerou docela rozumí. Vlastně to vypadá, že on si se svou dcerou rozumí hůř než jeho nová žena, kterou je mimochodem krásná Nadine Velazquez. Na tu se prostě můžu dívat pořád. Škoda, že se děj zaměřuje spíše na Hannah.

Pojďme si zahrát.

Hannah (Erin Moriarty) je postavou, která zde trpím tím, že se v novém domě něco děje. Kromě toho, že je tak nějak celkově otrávená ze života, nedokáže přesvědčit svého otce, že je v domě opravdu něco špatně. Alespoň ne do chvíle než začíná být trochu pozdě. Což popravdě v rámci tohoto filmu trochu trvá, ale nevadí to, ke konci už j to velmi povedená jízda.

Soused má smůlu?

Povedená jízd je to i proto, že se zde daří budovat docela dobrou atmosféru nejistoty, kdy vlastně netušíte, co způsobuje lomoz. Tady to má dokonce přesah mezi žánry, kdy nakonec můžete být překvapeni z toho, jak se to celé vyvine, nemluvě o tom, že je zde i zajímavé zjištění v samotném závěru filmu, které je nám prezentováno už jen textovou formou. To docela stojí za zamyšlení. A za to si pořádně prohlédnout, co je za zdmi.

Vypadá znuděně.

Snímek „V domě“ není skvělý horor, není to ohromující horor, ale je to dobrý horor. Je to horor, který vás dovede vystrašit, možná se leknete, ale především je zde důležitá atmosféra, která by se dala krájet a která je spojena s tím, že jsou zde místy skutečně velmi povedené scény. Třeba sledovat, co se za mnou děje v odrazu na kuchyňské lince, mi přišlo skutečně strašidelné.

 

Hodnocení: 60 %

 

Hororové filmy (mučení, vrazi)


Přidat komentář