V zajetí démonů 2 (2016)

90%
Klobouk dolů, Jamesi Wane. Bojím se ještě teď.

V zajetí démonů 2

Conjuring 2

USA, 2016, 134 min

Režie: James Wan

Hrají: Vera Farmiga

         Patrick Wilson

         Madison Wolfe

         Frances O´Connor

 

Když do kin přišel první díl „V zajetí démonů“, byla to rána z nebes (nebo z té druhé strany?). Po dlouhé době se objevil kvalitní horor, který nic a nikoho nevykrádal, měl svou osobitou atmosféru, výtečné herce a myšlenku, z které běhal mráz od temene hlavy až k Achillovce. A teď tu máme díl druhý, který stejně jako všechna pokračování, byl velkým otazníkem. S čitým svědomím však mohu říct, že velký otazník byl sražen na kolena a vymýcen, neboť „V zajetí démonů 2“ je nejen zase výborný, ale udržel si vše, co jsme si na prvním dílu tolik oblíbili. Od první chvíle, kdy nám byli představeni manželé Warrenovi, jsem byla fascinovaná odvahou této dvojice vymítačů. Především pak Lorraine, která i přes to, že temnotu již spatřila, je ochotná do ní zas a znovu vkročit, jen proto, aby pomohla, kde je třeba. Celá jejich práce je založena na pomáhání druhým a na jejich vlastní dobrotě, takže když se objeví démon, se kterým ani Lorraine bojovat nechce, víte, že jde do tuhého. Vítejte v zajetí démonů podruhé.

4

Tentokrát nás příběh zavede do Londýna, kde rodinu se čtyřmi dětmi začne terorizovat duch starého muže. Rodinu v nedávné době opustil otec, takže má své kostlivce ve skříni, ale že tam bude i cizí děda v křesle, to nikdo nečekal. A jakmile duch využije tělo jedné z dcer, jsou přivolání Warrenovi na pomoc. Jenže jak se začne ukazovat, duch není jediným problémem, který na ně v domě čeká. Neboť na Lorraine a Eda se těší něco mnohem většího, mazanějšího a silnějšího, co číhá pod povrchy jejich případů a vyčkává na svou šanci. Pravda, osnova příběhu je obdobná jako v prvním díle, ale tak to zkrátka v příbězích o posednutí a boji s démony bývá. Duchové posednou, démoni trápí. Všichni chtějí jen to, co si myslí, že si zaslouží. Až budou démoni pást krávy a plést věnečky z pampelišek, určitě se dočkáme i filmů o tom. Naštěstí to zatím nedělají.  

1

Od úvodních titulků je jasné, že „V zajetí démonů“ není film laciných triků. Od hudby, přes děj a herce je vše poskládáno jednoduše geniálním způsobem, který nepotřebuje polonahé hrdiny nebo strašidla stvořená z efektů jako v „Ghostbusters“. Film buduje atmosféru, drží dusno a dává prostor vynikajícímu hraní. I když tam nejsou sami, Vera Farmiga a Patrick Wilson rozehrávají jejich vlastní koncert, kdy jim věříte, fandíte a házíte na ně jako spodní prádlo na koncertě všechny superlativy, které vás napadnou. Postižená rodina je uvěřitelně civilní a exorcisti – kolegové zase bizardně styloví. Příjemným hereckým zpestřením je i Franka Potente. Bohužel už asi nestrpím pohled na herečku Bonnie Aarons, která propůjčila tvář hlavnímu dokonale odstrašujícímu jeptišskému démonovi. Její oči jsou jeho oči a to už nikdo nesmaže. Výborná volba, ale… Fujtajbl! Mimochodem, démon – jeptiška? Kostelní chorál jako soundtrack příchodu zla? Stírání hranic mezi tím, co je uznáváno jako dobré a co jako zlé, je nadmíru zajímavé.

 

Nejhorší je ve filmu „V zajetí démonů 2“ tušení a punc toho, že jde o inspiraci skutečným příběhem. Protože budete tušit, kdy se leknete. Budete tušit, že prádelna ve sklepě není úplně bezpečné místo. Budete tušit, že Warrenovi už musí být v pekle pěkně profláklá dvojka a nepůjdou po nich žádná béčka. Budete tušit, ale nic vás na to nedokáže připravit. Budete se bát, budete se lekat a budete si přát, abyste nepotřebovali o půlnoci na záchod a nebyla zapnutá televize. Napadá mě snad jen jediná výtka, i když si připadám sprostě, že vůbec něco vytýkám. Jediné, co mě nutilo tázat se po smyslu, byl obraz, který si Ed nakreslil a následně vystavil. Kdo by si, proboha, vystavil obraz s démonem, který ho pronásleduje? Vzhledem k množství artefaktů, které si Warrenovi odnesli z bojů, by mohli tušit, že přesně takový obraz by mohl sloužit jako zlatá vstupenka do světa lidí. Ale kuš! Dojem to vůbec nekazí.

2

To, co hýbe celým příběhem a udržuje ústřední dvojici vymítačů silné, je jejich láska. Není to klišé, není to ani bezcenný pokus o vyšší smysl všeho. Je to čistá síla bojovat jeden za druhého a bojovat i za ty, kteří to sami nezvládnou. V tomhle je „V zajetí démonů 2“ kouzelný příběh.

Fakt, klobouk dolů, Jamesi Wane. 

Hororové filmy (duchové, mysteriózní)


Přidat komentář