V zajetí démonů (2013)

90%
Že by byl "V zajetí démonů" nejlepší horor roku 2013? No, mezi nejlepších 5 se s přehledem zařadí.

V zajetí démonů

The Conjuring

USA, 2013, 112 minut

 

Režie: James Wan

Scénář: Chad Hayes a Carey Hayes

Hrají:

Vera Farmiga (Lorraine Warren)

Patrick Wilson (Ed Warren)

Lili Taylor (Carolyn Perron)

Ron Livingston (Roger Perron)

 

Jsem rád, že se poslední dobou do kina dostávají horory, které jsou skutečně děsivé. Právě tohle je důvod, proč si jich cením a proč jim dávám vysoké hodnocení. Vždycky, když se dívám na horor, chci mít příjemný pocit mrazení v zádech. Ten se bohužel dostavuje poměrně málokdy. James Wan ale pochopil, co divák chce a že se divák chce bát. Tohle splňoval snímek „Insidiuous“ a rozhodně to splňuje i film „V zajetí démonů“.

Jen taková obyčejná panenka...

Když jsem přišel do kinosálu, zarazil jsem se. Byl z poloviny plný a já jsem si říkal, že jsem musel vlézt na jiný film, nejspíš reprízují „Harryho Pottera“ nebo „Stmívání“. Ale ne, vážně to byl ten správný sál a já jsem jen s nadšením zasedl mezi všechny ty, kdo se rozhodli, že se nechají vystrašit. Myslím, že nikdo nemohl být v tomhle směru zklamán. „V zajetí démonů“ je název rozhodně padnoucí, protože démony rozhodně dostanete. A hlavně pořádnou dávku děsu ze všech stran. A k tomu ještě noticku, že je to natočené podle skutečných událostí. Je to tak, i když do jaké míry jsou pravdivé...

Menší rodinná seance.

Ed a Lorraine Warrenovi jsou manželé, kteří byli v Americe známí jako paranormální vyšetřovatelé. Jedná se o skutečné postavy (Lorraine v době premiéry filmu stále žije), které napsaly poměrně velké množství knih, založily společnost, která se zabývá výzkumem paranormálních jevů, a samy podle všeho zkoumaly více jak deset tisíc případů. Nutno ale zmínit, že většina z nich byla pouze planý poplach. Lorraine byla médium, měla schopnost cítit duchy, Ed byl v tomhle směru normální a především on psal knihy a vedl vyšetřování. Přesně takové je poznáváme ve chvíli, kdy se začínají dít divné věci v domě, kam se právě přestěhovala rodina Perronova. Ve skutečnosti se jmenovali Smurlovi.

Copak asi uvidí v odrazu ve skříňce?

Tenhle případ na sebe upoutal pozornost, ale film nám ho samozřejmě neprezentuje jako kontroverzní, ale jako skutečný případ existence démona, který velmi výrazně zasahuje do života jedné rodiny. A že to je skutečně děsivé. Jenom to tahání za nohu je hodně nepříjemné. Film šel samozřejmě dál a nedržel se skutečnosti, už jen panenka Annabelle je hodně jiná od své opravdové podoby, ale James Wan zvolil cestu hororovou, děsivou, a za to mu patří můj velký dík.

Herecké obsazení naprosto výborné.

„V zajetí démonů“ ve vás dokáže vyvolat strach a to je jeho hlavní doména. Přesto má ale mnohem více pozitivních aspektů. Herecky je snímek skvěle zvládnutý a stejně tak i filmařsky. Tohle je áčkový horor v tom nejlepším smyslu slova. Nemohu jinak než vysoké hodnocení, protože něco podobného v kině hned tak nezažijete, i když v poslední době je těch skvělých, děsivých hororů přece jen o něco víc.

 

Hodnocení: 90 %

Hororové filmy (duchové, mučení, vrazi, děti)


Přidat komentář