Vadí nevadí (2018)

40%
Tak nakonec spíš vadí koukat na tenhle film.

Vadí nevadí

Truth or Dare

USA, 2018, 100 minut

 

Režie: Jeff Wadlow

Scénář: Michael Reisz, Jillian Jacobs, Christopher Roach a Jeff Wadlow

Hrají:

Lucy Hale (Olivia Barron)

Tyler Posey (Lucas Moreno)

Violett Beane (Markie Cameron)

Hayden Szeto (Brad Chang)

 

Čekal jsem, že snímek „Vadí nevadí“ bude otřesný kousek, ale on je prostě jenom špatný. Rozhodně to není nic, na co by se nedalo koukat, je to film, který je docela dobře sledovatelný, má vývoj, který dovede zaujmout, i když se zde bohužel nic nečekaného nestane a nakonec jen zjistíte, že to je opakující se variace na jedno téma. Nic světoborného, prostě jen levný mainstream, i když pod Universalem.

Nemá něco s ksichtem?

Vadí nevadí je hra, která se v angličtině jmenuje Truth or Dare. V češtině by tedy bylo lepší říkat Nevadí Vadí (nebo naopak v angličtině Dare or Truth), aby byla zachována posloupnost. Ale jednoduše jde o to, že si při hře hráč, který je dotazovaný, má vybrat, jestli mu nevadí odpovědět otázku (truth) anebo mu vadí ji odpovědět, a tak místo toho raději něco vykoná (dare). Smyslem je to, že otázku předem nezná.

Jo, mají všichni něco s ksichtem.

A na tom je založen i tenhle film, což mimochodem není první horor tohoto jména, který mohli diváci vidět. Jeden vznikl v roce 2012, další v roce 2017, My tu máme letošní pokus, který není nijakým pokračováním, ale navazuje na předchozí v tradici toho, že se nejedná o příliš kvalitní snímky. Budete se bát? Nemyslím si. Budete se nudit? Tak to je bohužel hodně pravděpodobné.

Vadí? Nebo nevadí?

Snímek se pak točí vlastně jen kolem toho, že mladí hrají tuhle hru, ale stane se jim, že už to není nevinná hra. Pokud hráč neřekne pravdu, cosi ho ovládne a on se zabije. Pokud nesplní úkol, dopadá to stejně. V jaké verzi hry se to ocitli? Co je to ovládá? Co stojí za takovou příšernou hrou? Odhalování pravdy a snaha neumřít se stanou hlavním motorem jednotlivých postav.

Jemu asi vadí.

Snímek „Vadí nevadí“ má ten problém, že dostanete přesně to, co očekáváte. Není zde nic navíc, nejsou zde dobré postavy, herci prostě jen hrají to, co se od nich požaduje, takže vlastně dostanete jen normální hororovou nudu. Přitom si myslím, že z tohohle nápadu by zrovna šlo vymyslet něco děsivého. Ale zatím se to nikomu bohužel nepodařilo pořádně realizovat.

 

Hodnocení: 40 %

 

Hororové filmy (mučení, vrazi)


Přidat komentář