Valentine (2001)

20%
Na Valentýna někdo vraždí. Že by to byl ten, o kom všichni říkají, že to je?

Valentine

USA, 2001, 96 minut

 

Režie: Jamie Blanks

Scénář: Donna Powers, Wayne Powers, Gretchen J. Berg a Aaron Harberts podle románu Toma Savage

Hrají:

Denise Richards (Paige Prescott)

David Boreanaz (Adam Carr)

Marley Shelton (Kate Davies)

Jessica Capshaw (Dorothy Wheeler)

 

Když u slasheru zhruba po pěti minutách zjistíte, kdo je vlastně vrah, neční to moc dobré, protože ještě před sebou máte další hodinu a půl kdy se na snímek musíte dívat. Jasně, je pravděpodobnost, že jste se spletli, že to všechno dopadne jinak, ale vývoj filmu vás akorát utvrzuje v tom, že jste se nespletli a že to všechno bude tak, jak očekáváte. A to je dost ubíjející.

Podívat se umí.

Americký slasher „Valentine“ má celkem fajn obsazení. Objevuje se zde David Boreanaz a Denise Richards, což jsou dva lidé, kteří mě celkem baví. Denise ještě byla mladá a hezká, ne starší a kostnatá. David si zde v podstatě opakuje roli Angela z „Buffy, přemožitelka upírů“. Není upír, ale žije ve velkém sídle, kam za ním skoro nikdo nechodí. A jasně, že se film celou dobu snaží o to, aby vypadal jako podezřelý.

Hele, Angel.

Název snímku „Valentine“ celkem odkazuje na svátek svatého Valentýna, což je skutečně docela zásadní, protože vraždy jsou zde s Valentýnem spojené. Vraždy se totiž odehrávají na svatého Valentýna a podle všeho mají spojitost s jedním klukem, na kterého všichni na Valentýna srali, všichni ho ignorovali a on se teď chce pomstít. Oni na něj srali i po zbytek roku, ale tak Valentýn je cool.

Pěkná scéna... skoro.

Takže sledujeme, jak se před kamerou producírují americké krásky, někdy „krásky“, jedna za druhou postupně umírají, sem tam zemře i nějaký ten mladík, možná dojde i na mexickou chůvu – hnusné stereotypy! – a do toho doufáme, že je všechno jinak. A ono se nakonec ukáže, že v záplavě nelogičností a scén jedině na efekt, není nic, co by nás mohlo překvapit. Ubíjí to dost.

Vrah je aspoň trochu zajímavý.

Americký snímek „Valentine“ si vás získá snad jedině v případě, kdy jste žádný jiný slasher neviděli. Je to produkt své doby, kdy slashery letěli a tvůrci chtěli napodobit úspěch „Vřískotu“. V tomhle případě se to nepovedlo ani omylem. Jediným pozitivem, je snaha nechat postavy umírat celkem zajímavě, i když to nemění na tom, že to je tak trochu divné. Scéna s vrtačkou moc nedává smysl.

 

Hodnocení: 20 %

 

Hororové filmy (slasher, vrazi)


Přidat komentář