Vampira (1974)

40%
Hororová komedie, která prostě moc nevyšla.

Vampira

Velká Británie, 1974, 88 minut

 

Režie: Clive Donner

Scénář: Jeremy Lloyd

Hrají:

David Niven (Dracula)

Teresa Graves (Vampira)

Peter Bayliss (Maltravers)

Jennie Linden (Angela)

 

David Niven je na první pohled celkem zárukou kvality, ale i takoví protřelí herci jako on se mohli někdy seknout ve výběru sole a zahrát si v něčem, co rozhodně nemohlo docenit jejich herecký potenciál. A přesně takovým případem je i snímek „Vampira“, který je také někdy uváděn jako „Old Dracula“. Právě z toho druhého názvu na vás pomrkává, že se snímek asi nebude brát tak vážně.

 Když vám manželka zčerná.

Celý snímek „Vampira“ stojí na tom, že dojde k nevhodné transfuzi krve, která promění Draculovu (David Viven) manželku, Vampiru (Teresa Graves), v černošku. V Rumunsku to není úplně normální, a tak se Dracula se svým sluhou rozhodně přesunout se do Velké Británie, kde by chybu napravili. Ten příběh mi přijde lehce rasistický, ale Dracula přece jen chce zpátky svou ženu, protože ji miloval takovou, jaká byla.

 A přitom byla hodně světlá.

Přesun do Velké Británie je takový živější, ale nutno říct, že v Rumunsku, na začátku filmu, se dalo najít pár scén, které ještě naznačovaly, že by to skutečně mohla být komedie. Po přesunu už to takové není. Film se bere docela vážně a jednotlivé scény nevyznívají vtipně, ale bohužel ani hororově, a tak spíš jenom čekáte, jestli uvidíte nějakou nahotinku, což se i poštěstí.

 Ale ona je i ta nová kočka!

Snímek bohužel postrádá humor, což je škoda. Filmoví tvůrci se chtěli pokusit o natočení decentní hororové komedie, ale nakonec z toho nevznikl ani horor a bohužel ani komedie. Prostě se jede jen na to, že před sebou máte dobré herce, kteří ale pořádně nemají co hrát. A to je velká škoda, protože jejich potenciál se dal rozhodně využít mnohem zajímavějším způsobem.

 Dracula má inspirativní četbu.

„Vampira“ není film, který by dokázal nadchnout milovníky hororové komedie. Ani ten Dracula tu nemá takové místo, že by byl skutečně vtipný, že by se opravdu parodoval. Sice na vás místy dýchne atmosféra 70. let, svobodná, sexy, ale to je opravdu všechno. Není zde snad ani jeden vtip, který byste si pamatovali ve chvíli, kdy snímek dokoukáte. Promarněná příležitost.

 

Hodnocení: 40 %

Hororové filmy (upíři, komedie)


Přidat komentář