Věčná kletba (2009)

50%
Historicky laděné horory nebývají nějak zásadně dobré, tady se to snaží doplnit propojením s realitou současnosti.

Věčná kletba

The Scar Crow

Velká Británie, 2009, 84 minut

 

Režie: Pete Benson a Andy Thompson

Scénář: Pete Benson a Andy Thompson

Hrají:

Anna Tolputt (Prim)

Marysia Kay (Vanessa)

Kevyn Connett (Daz)

Tim Major (Tonk)

 

Nízkorozpočtové horory jsou někdy skutečně peklo, ale sem tam se může stát, že ti, co natáčí za málo peněz, se později dostanou k tomu, aby natáčeli za hodně peněz. Nemyslím si, že to bude případ Bensona a Thompsona, protože jejich prvotina „Věčná kletba“ zrovna není ukázkou nejlepších schopností a ani ukázkou toho nejlepšího vkusu, na druhou stranu ani tomuto filmu nechabí něco, co z něj dělá alespoň trochu zajímavý kousek.

 Dáme partičku, dámy?

Horory Velké Británie z poslední doby nejsou nijak kvantitativně bohaté, ale sem tam se objeví něco, co stojí za pozornost. Třeba „Žena v černém“ rozhodně nezklamala a myslím, že spousta z nás je zvědavá na její pokračování. „Věčná kletba“ však není zaštítěna studiem Hammer, ale tvůrci, kteří se prostě snažili o to, aby vytvořili něco, co bude alespoň relativně děsivé. Já si myslím, že v rámci toho, co si zvolili, se jim celkem dařilo a sem tam člověk zapomněl na to, že je to nezávislé dílko.

 Správná parta.

Pravda, v příběhu se nějaké ambice příliš neukazují, protože ten je vlastně celkem přímočarý a ty nápady, které zde jsou, nemusejí být nutně ku prospěchu věci. Sledujeme čtveřici mladíků, kteří se z výcviku vracejí domů, ale naneštěstí jsou vysazeni někde mimo civilizaci. Domů se musejí dostat sami. Ještě než se jim to povede, jsou nuceni setkat se s krásnými dámami, které jako kdyby přišly z minulosti. Alespoň podle jejich oblečení. Jak se později ukáže, nejedná se pouze o nějaký jejich módní fetiš.

 Že by to začalo být strašidelné?

Jak název – tedy ten anglický – napovídá, dění se bude točit kolem nějakého strašáka, i když ten titul je spíše fonetickou hrou se slovíčky. Strašák zde přesto je a právě on je tím, co se z minulosti vrací spolu se sličnými děvami. Mladíci pak mohou být jejich vykoupením. I přes poměrně jednoduchou zápletku se podařilo snímek roztáhnout téměř do hodiny a půl, a to hlavně proto, že je zde poměrně velké množství nudných scén, které vás dokážou úspěšně otrávit.

 Snad ne čarodějnice?!

Co ale musím tvůrcům pochválit, to je gore, které je místy opravdu dobré. Jasně, že je poznat, že jsou to figuríny a všechno je dost umělé, ale byla zde snaha o to, aby to vypadalo dobře a aby se zdálo, že je zde opravdové rozřezávání, utrhávání, apod. Navíc nechyběla odvaha ve znázorňování intimních partií, což vás může hned na začátku pořádně dostat. Erotika je zde soft, ale i to stačí. Na nízký rozpočet jsem spokojený, i když je to opravdu sem tam hodně otravné a nudné.

 

Hodnocení: 50 %

Hororové filmy (béčka, vrazi, satan)


Přidat komentář