Vektor (2010)

40%
Chorvatský horor jsem si prostě nemohl nechat ujít, i když není moc hororový.

Vektor

Chorvatsko, 2010, 80 minut

 

Režie: Ivan Rogar

Scénář: Josip Fackovic

Hrají:

Josip Fackovic (Gabriel)

Alan Hrehoric (Vědec)

Tamara Kefelja (Elena)

Danijela Tepic (Kristina)

 

„Vektor“ je snímek chorvatský, což je primární důvod, proč jsem se na něj vlastně chtěl vůbec podívat. Přece jenom, amerického hororu je všude plno, japonský, italský, britský, možná i francouzský, to jsou pojmy, které jsou celkem tradiční, ale s chorvatským hororem se zase tak často nesetkáte, pokud na něj vůbec narazíte, aniž byste ho aktivně vyhledávali. „Vektor“ ale potřebu po hororu naplnit nemusí.

 Vizuální stránka hned zaujme.

Problém se snímkem je v tom, že mnohem důležitější než to, co je zobrazováno, je skutečnost, jak je to zobrazováno. To v podstatě znamená, že vidíme zajímavou formu, ale ta forma nesděluje nic, co by bylo tak zásadní a co by s ní dovedlo souznít. V tomhle směru to znamená, že děj se sice tváří, že je drsný, že chce něco říct, ale nakonec se přistihnete u toho, že vlastně ani nevíte, proč se na to díváte.

 Maska vždycky zabere.

„Vektor“ není vyloženě špatný snímek a základním dějem se snaží něco sdělit, o tom žádná. Jsme ve světě, kde stále platí Východ a Západ, které nejsou jen ve studené válce. Válka mezi nimi propukla klasická. My ale nesledujeme konflikt samotný, sledujeme trojici lidí, která se v téměř apokalyptické světě snaží přežít. Nezapomněl jsem říct, že válka je nukleární a má to vliv na klima Země?

 Inspirace v Japonsku?

I když je zde tohle řečeno, na filmu to moc nepoznáte, protože ten se tváří celkem obyčejně. Odstínil se od všech trikově náročnějších prvků a my opravdu jen sledujeme trojici lidí, která se snaží najít otce jedné z nich. Jenže místo toho najdou tajemnou ženu, která je navíc celá v krvi a nic ni nepamatuje. Že to s ní nebudou mít jednoduché, to je asi na první pohled jasné. Jejich životy to změní.

 Prostě záda v nějaké dlouhé košili.

Chorvatští tvůrci ukázali, že jsou schopni natočit film, který bude vizuálně zajímavý. Jeho akcentování černé a potlačení ostatních barev je dobré, ale je to to, co vás na první pohled zaujme a nakonec asi i to jediné. „Vektor“ není vyloženě špatný film, jen prostě nepřináší nic, co by vás dovedlo vytrhnout, co by vás dovedlo přesvědčit, že to není jen o té formě, ale také o něčem jiném.

 

Hodnocení: 40 %

Hororové filmy (survival, vrazi)


Přidat komentář