Veronika (2017)

60%
Paco Plaza s dalším dobrý španělským hororem.

Veronika

Verónica

Španělsko, 2017, 105 minut

 

Režie: Paco Plaza

Scénář: Paco Plaza a Fernando Navarro

Hrají:

Sandra Escacena (Verónica)

Bruna González (Lucía)

Claudia Placer (Irene)

Iván Chavero (Antoñito)

 

Paco Plaza jede trochu na jistotu a natáčí to, co mu docela jde. Tam, kde ve snímku REC spolu s Jaumem Balagueró dokázal překvapit a ukázat, že i ruční kamera může fungovat, tady používá vizuál původního filmu, přístup k postavám, ale se snahou nikoli o reálné zachycení událostí, ale o klasický hraný horor, který se však vrací k případu, jež by měl mít reálný základ.

Ta má ale hubu!

Titulní Verónica je celkem normální dívka, která má svou rodinu, má sourozence, chodí do školy. Na tom není nic tak divného, až na to, že se dávce stane něco, co její svět udělá trochu jiným, nebezpečným. Jako kdyby se kolem ní něco stahovalo, jako kdyby to byla tenata zla a temnoty, která se právě jejím prostřednictvím anebo v její přítomnosti začínají projevovat. A nepociťuje to jen ona.

To je naše Verunka.

Začíná to celkem nevinnými událostmi, kdy se zdá, že je Verónica třeba jen trochu zamyšlená, ale hodně rychle vám dojde, že v tom je něco víc, že to není jen zamyšlení. Třeba taková scéna s jídlem je velmi dobrá a hodně znepokojivá, protože právě tam si uvědomíte, že v tom nebezpečí jsou i děti, tedy sourozenci hlavní hrdinky. A začínáte mít strach, co se jim stane.

Divná sestra...

Španělský horor „Veronika“ je zajímavý především tím, že nevíte, o přesně máte čekat, jestli to bude film více v duchu REC, kterému se podobá vizuálně, anebo se jedná o snímek, který více inklinuje k americkému trendu duchařských hororů podle skutečně události. Je to něco mezi tím a není to vyloženě špatné, ale bohužel se nakonec ukazuje, že to není ani vyloženě dechberoucí.

Ono se jí toho nebude zdát víc...

Paco Plaza je dobrý, je to režisér, který ví, jak natočit horor, ale nějak jsem se v případě snímku „Veronika“ nedokázal do jeho filmu ponořit, nedokázal mě tak strhnout, jako třeba REC. „Veronika“ rozhodně není špatný film, ale jako kdyby mu něco chybělo, jako kdyby to byla až moc velká jízda na jistotu, která nezklamala, ale v mém případě ani nenadchla. Dobré řemeslo ale zůstává.

 

Hodnocení: 60 %

 

Hororové filmy (duchové)


Přidat komentář